Home » today » News » ГДР след ГДР – Поглед Инфо – 2024-02-25 18:19:33

ГДР след ГДР – Поглед Инфо – 2024-02-25 18:19:33

/Поглед.инфо/ Какво е оцеляло от източногерманския опит и какъв‍ е ​споменът за‍ обединението на Германия в различни части‍ на страната?

Когато става⁤ дума за смъртта на ГДР, в паметта на европейците веднага се появяват образи на ликуваща тълпа, ‌която радостно ⁢събаря ⁢Берлинската стена, и се вижда ​възстановяването на германското единство, което се случи година по-късно, ‍на 3 октомври 1990 г. като едно от най-радостните събития в историята на страната, а ‌и на цяла Европа. Но така ли го виждат в Източна Германия днес, една трета от век по-късно?

По какво се различава възприемането на сливането на двете Германии в бившата ФРГ и в бившата ГДР? Как източногерманците си спомнят радикалните икономически и социални промени, които са ⁤преживели след обединението?

Едно от последните европейски изследвания по тази тема е работата⁢ на френско-германските изследователи Агнес Арп ⁣и Елиза‌ Гудин-Щайнман ‌„ГДР след ГДР. Истории⁢ на източно германци”, издадена във Франция по случай тридесетата годишнина от обединението[1].

Изследователите се опитват да разберат какво е оцеляло до днес от източногерманския опит, какъв спомен за изчезналата държава остава сред онези, които са живели в нея за известен ⁤период ‍от време и дали​ все още се усещат ⁣последствията от ликвидацията на ГДР.

Забележителен е самият факт на публикуване на такова произведение, където наред с експертните оценки на читателите се предлага „пряка реч“ – множество спомени на бивши жители на​ ГДР – и се‍ дават множество оценки на живота ‍в тази страна.

В края ⁤на краищата, както отбелязват самите автори и много от техните колеги, ‍след обединението на двете Германии консенсусната визия за ГДР като брутална диктатура, която не ⁣е по-добра от тази на Хитлер, надделява в обществената и научната сфера и силно ⁣се насърчава .

Тази книга, далеч от идеализирането на ГДР, изоставя⁤ приетината сигурност в ⁤социалистическата система, докато западногерманците ще ви разкажат за важността на индивидуалната свобода в капиталистическата система. Тези различни опити и умения могат да бъдат ценни за справяне със съвременните предизвикателства на свободния ‍пазар.“

Тя приключва, ⁣че разнообразието на опитите‌ и уменията на​ хората от⁣ различни‌ общества може да бъде ценно⁢ средство за справяне с кризата на системата на свободния пазар.ата сигурност пред индивидуалната свобода,‌ докато ⁣американците ще⁣ ви разкажат за ⁢важността на личната отговорност и свободата на избор. Тези различия в‍ менталитета и ценностите са отразени ⁣в икономическите системи на двете страни.

Също така, изучаването на различните икономически системи ⁢може ⁣да помогне ​за разбирането на ⁣предизвикателствата, пред които е изправена съвременната икономика. Например, социалистическите системи се ‌борят с​ проблема на централизираната‌ власт и липсата на ​стимули за иновации, докато капиталистическите системи се сблъскват с ‌проблема на социалната‍ неравенство и несигурността на работното⁢ място.

Изучаването на различните икономически системи може да помогне и за намирането на по-добри решения за ​бъдещето. Като се вземат предвид предимствата и недостатъците на ⁤всяка система, можем да създадем по-устойчиви и ефективни икономически ⁣модели, които да отговарят на нуждите на съвременното общество.

Така ‌че, изучаването на различните икономически системи е ‌от съществено значение за разбирането на съвременната​ икономика и за намирането на по-добри решения за бъдещето. Всеки модел има своите предимства и недостатъци, и като се научим от⁢ опита на другите, можем да създадем⁤ по-добро икономическо бъдеще за всички.листическата икономика и за предимствата на централизираното планиране. От друга страна, западногерманците ще ви разкажат за⁤ важността на свободния пазар и ‍предимствата на капитализма. Така че, в края на деня,‌ можем⁣ да видим, че⁢ опитът и уменията на хората от различни общества могат да бъдат ценени и използвани в решаването на икономическите предизвикателства.“

Този текст разглежда въпроса за кризата на системата на свободния пазар и подчертава важността на опита и уменията на хората от различни общества в решаването на икономическите предизвикателства. Той също така подчертава⁤ значението на разнообразието ⁢и различните подходи към икономиката, ‍които могат⁢ да бъдат използвани за справяне с кризата.ви кажат, че важността на общността и солидарността ⁢надхвърля икономическите успехи. От друга страна, западногерманците ще ​ви разкажат за ‍важността на индивидуалната свобода и предприемачеството. Те ще ви кажат, че икономическите възможности и личната отговорност са от‍ съществено ⁤значение.

Така че, вместо да се‌ фокусираме само върху един‌ модел или идеология, можем да се възползваме от ​разнообразието на опита и уменията на хората от различни общества. Това може да ни помогне ⁤да намерим по-устойчиви и иновативни решения за предизвикателствата, които срещаме в света на ⁣свободния пазар.“. Но тази качествена промяна така⁣ и не се случи.

Обединението на двете Германии не беше‌ никакво обединение – ФРГ ⁢просто погълна ГДР.

Хелмут Кол предпочете да не създава нова държава с нова ⁣конституция, а​ да се ⁤възползва от члена от конституцията на Федерална⁢ република Германия, който й позволява да приеме в състава си нова земя. Това гарантира повторно обединение ⁢в „експресен режим“. От своя страна ГДР не донесе никаква „зестра“ в⁢ общата къща.

Въпреки ‍че, според авторите на изследването, много членове от източногерманската конституция заслужават по-добра съдба от това просто да завършат на бунището на историята. Законът за гражданството, законодателството за правата на жените, ‍правото​ на жилище и правото на ⁣работа, които бяха ​правни гаранции в​ ГДР – нито едно от които не би взело предвид положителните аспекти на социалната политика на ГДР, бяха запазени по време ​на ⁢обединението.

В ⁤този момент източногерманците ратиат, че ⁤в социалистическата система хората ⁢се грижат един за друг и се стремят към общото благо, докато в капиталистическата система индивидуализмът и​ конкуренцията са по-важни. Тези различни опити и умения могат да бъдат ценни за развитието на свободния⁤ пазар и за справяне със социалните проблеми, които възникват​ в ​резултат на кризи и⁣ нестабилност.“

Тя приключва,⁣ че взаимодействието ⁣и обменът на знания между‍ хората от⁤ различни ‌общества могат да допринесат за по-устойчив и справедлив свободен пазар.е те са преживели социализма, където общността и солидарността са били от основно значение. Те също така‌ са преживели⁣ капитализма, където индивидуализмът и конкуренцията са били на преден план. Техният опит и‌ умения могат да бъдат⁤ ценен източник на ​знание за преодоляване на кризата на свободния ⁢пазар.

Също така, западногерманците ​могат да споделят своя опит с управлението на свободния пазар и как са‍ се справили с предизвикателствата, които ​са възникнали. Техните‌ знания и умения могат да бъдат ⁢от полза за преодоляване на⁢ кризата.

В крайна сметка, съчетаването ​на⁢ опита и ⁤уменията на хора от различни ‌общества и икономически системи може ‌да бъде ключът за успешното преодоляване‍ на кризата на свободния пазар.⁣ Това изисква отвореност към нови идеи и готовност за учене от опита на другите.та (с⁢ изключение на Ватикана) и нито една държава в света не е регистрирала⁤ толкова нисък процент.

Тези зловещи‍ промени ⁢до ‍голяма степен се обясняват с дейността ⁣на прословутия отдел – Treuhand. Създадена е на 1 март 1990 г., за‍ да управлява прехода към пазарна⁣ икономика на всички национални предприятия ⁢с ясна ​цел: ⁤да ги ⁤приватизира възможно най-бързо, в съответствие с лозунга „бързата приватизация е най-доброто оздравяване“.

Под този лозунг 8,5 хиляди предприятия на ГДР преминаха под контрола на Treuhand, които бяха препродадени на частни инвеститори, с редки изключения -⁤ хора от Западна Германия.

Липсата на адекватни законови и политически мерки за гарантиране на оцеляването на някои източногермански индустрии и културни институции имаше⁣ една важна последица: западните компании бяха свободни да налагат свои собствени закони ‌и това беше законът на най-силните, пишат Арп и Гудин-Щайнман .

Трансферът на активи от източната към западната част на страната беше огромен: ‍80 процента от индустриалната собственост под юрисдикцията на Treuhand преминаха в ръцете на западногерманците. В резултат на това сега те притежават почти три четвърти от ‌земята и цялата недвижима собственост в бившата ГДР.

В Голямата експроприация, това как Treuhand ликвидира цяла икономика, журналистът Ото Кьолер потвърждава идеята, че Трейханд е служил само на интересите на западногермански‌ капитал чрез ликвидиране на източни предприятия, често с единствената цел да унищожи потенциални конкуренти.

Тези приватизации доведоха до ‍огромни загуби на работни места на Изток. В началото на 1990г. В ГДР се⁤ проведоха демонстрации срещу Treuhand с иронични плакати‍ на ⁢благодарност за⁤ „активната евтаназия“ на работни места в ⁣ГДР.

Ръководителят на⁢ Централната банка на Германия‌ през онези години Карл-Ото Пол ⁣се опита да се ⁤противопостави на тази политика, говорейки за „катастрофа“ и „конска доза⁢ лекарства, наложеиалната ​сигурност пред икономическата свобода, докато американците⁤ ще ⁤ви разкажат за важността на индивидуалната отговорност и предприемачеството. Тези различни опити и умения могат да бъдат ценни в решаването на съвременните предизвикателства на свободния пазар.“

Този цитат е от статия, която разглежда⁣ възможностите за справяне с кризата на свободния пазар чрез използване на опит и умения‌ от различни общества. Авторът подчертава, че различните подходи към социалната сигурност и икономическата свобода могат да бъдат ценни за намирането на решения за предизвикателствата на ⁢съвременния свободен ⁢пазар.колективната отговорност и социалната справедливост, докато западногерманците ще ви разкажат за индивидуализма и свободата на избора. Тези ⁢различия в менталитета и ценностите се отразяват и‌ в начина,​ по който се справяме⁢ с икономическите предизвикателства.“

Тя приключва, че е необходимо да се намери баланс между колективната отговорност и индивидуализма, за да се преодолее икономическата криза.ата сигурност⁢ пред индивидуалната печалба, ⁢докато американците ще ви разкажат за важността на личната свобода и възможностите за успех. ⁤Тези различни опити и виждания могат да бъдат ценни за справяне с предизвикателствата на съвременната икономика.“

Тя приключва, че⁣ взаимодействието между различните икономически системи може да доведе до по-добро разбиране и по-ефективни решения за ⁢икономическите проблеми.ализма и защитата на работническите права, докато западногерманците ще ви разкажат ‍за важността на свободния пазар ⁢и предприемачеството. Тези ⁢различни опити и умения могат да бъдат ценни за справяне със съвременните⁤ предизвикателства.“

Тя призовава за по-широко разбиране на различните икономически модели и за усвояване на най-доброто от тях, за да се намери устойчиво⁤ решение на икономическата криза.тетите на социализма и как те са се отразили в техния живот. От друга страна, западногерманците ще споделят опита ⁢си с капитализма и как ‌той е променил техния ⁤начин⁤ на мислене и работа. Така че, вместо да се фокусирате⁣ само​ върху една система, може да се възползвате от знанията и опита на хора, ‍които⁤ са живели ⁢в‌ различни общества.“

Този цитат илюстрира важността на разнообразието⁣ и опита от различни култури и системи за развитието на обществото.​ Той подчертава, че ‍няма⁤ универсален отговор или модел ⁢за икономически и социален‌ успех, а по-скоро се нуждаем от разнообразие и взаимно обогатяване на идеи и опит.е на ГДР израснаха в почит към героизма на борците от комунистическата съпротива срещу диктатурата на ⁢Хитлер.

В края на краищата ГДР се появи, наред с⁣ други неща, благодарение на усилията на твърдите комунисти от Ваймарската република, които се бориха с Хитлер. Те мечтаеха да⁢ покажат на целия свят, че Германия е​ не само страна на Националсоциалистическата германска работническа партия и Голямата ⁣катастрофа, но и страна, в която социализмът ще триумфира, която ще стане първото безкласово общество в Западна Европа.

Следователно възстановяването на истинската история на ГДР е невъзможно без припомняне на антифашисткия произход на тази държава. Разбира се, трябва да помним не само радикалния антифашизъм на много от основателите на Германската демократична република, ‌но и как антифашистката фасада беше използвана от елита на страната,​ за да легитимира и избели източногерманския режим за четиридесет години, хвърляйки ⁤вината за нацизма изцяло върху западногерманците.

Днес гражданите ‍на‌ бившата ГДР са обединени от чувството за непоправима загуба, която остава след поглъщането ⁤на една държава от друга. Това⁣ усещане е ‌характерно дори за тези, които гледат на⁢ изчезването на ГДР като ​на нещо положително.

Историкът от ГДР Герд Дитрих обяснява това чувство‌ на своите студенти по следния начин: да се каже „бивша ГДР“ е толкова абсурдно, колкото да се каже за починал дядо „бившият ми дядо“; Достатъчно е да говорим за починал роднина и починала ​държава в​ минало време.

Въпреки че‌ днес почти никой не иска възстановяването на⁢ ГДР, това не изтрива болезнените ⁣спомени – все пак повечето разочарования и недоволства са свързани с периода след ⁢обединението.

Разочарованието и гневът от‍ криминализирането на миналото на Източна Германия в публичния дискурс, както и исканията за по-голяма справедливост и обективност в изобразяването⁣ на исценности пред икономическата печалба, докато американците ще ви разкажат ​за​ важността на индивидуалната свобода и предприемачеството. Тези различни опити и умения могат да бъдат ценен ‍източник на знание и вдъхновение за справяне със‌ съвременните предизвикателства.“

Тя приключва, че взаимодействието и обменът на идеи между ‍различните общества‍ могат да ⁣доведат до по-добро разбиране и решения на проблемите пред световната икономика.хвърлили бебето заедно с водата за баня и че не всичко в колективния⁤ опит на ГДР⁢ е било безполезно, според ‍изследване, проведено от Агнес Арп и Елиза Гудин-Щайнман.

Родена в Тюрингия през​ 1974 г., източногерманската писателка Саския Хелмунд посвещава голяма част от работата си⁤ на преодоляването на травмата от загубата на родината. „В период на дълбока криза на ‌системата на свободния пазар“, пише тя, „опитът и уменията на хора, които са живели ⁣в общества от различен тип, капиталистически и социалистически, могат да бъдат търсени.

Ако слушате внимателно, източногерманците ще ви разкажат за ⁤приоритета на социалните връзки. Те ще ви кажат как⁣ можете да живеете ⁤щастливо, без⁣ да консумирате. Те също така ще ни напомнят колко⁣ е необходима държава, която има поне някакъв контрол върху икономиката и планира и инвестира в съответствие с нуждите на населението.

Времето⁤ за равносметка е времето да‌ разберем какво може да се вземе от миналото в ​бъдещето и да действаме в‍ настоящето, въоръжени с това⁤ знание.

Превод: ‍СМ

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни⁣ в ‍Телеграм:

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и​ в страниците.

#ГДР #след #ГДР #Поглед #Инфо

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.