Home » today » News » Все още ли е актуално 35 години по-късно посланието на аятолах Хомейни до Горбачов? – 2024-02-27 10:29:14

Все още ли е актуално 35 години по-късно посланието на аятолах Хомейни до Горбачов? – 2024-02-27 10:29:14

гите на Фараби, трябва да бъдат изучавани и анализирани в съвременната философия и политическа наука. Цимбурски предлага оригинални идеи за геополитическата динамика и международните отношения, ‌които са ‌от значение за разбирането на съвременните глобални предизвикателства. Така че, вместо да ‌се ограничаваме‍ само до западната философска традиция, трябва да разширим хоризонтите си и да включим идеите на мислители като Цимбурски в‍ нашите изследвания и размисли.

орк на ⁢фона на съветско-американски знамена, който влезе в класацията на ⁤„Билборд“. Година ​по-рано в ‌страната се проведе първият конкурс за красота, който едва ли щеше да намери⁣ подкрепа сред ⁤иранските молли, ‌особено на фона на въвеждането през⁢ 1981 г.​ на задължителното носене⁣ на ⁤воал и ‍куп други ограничения за‍ жените в Иран .

Както може да се очаква, ⁤съветският „лидер“ (тази‌ дума, разбира‍ се, трябва да бъде поставена в кавички)‍ отговаря⁢ с общи фрази.​ Месец по-късно, ⁢след като прие шефа на външното министерство Е. А. ‌Шеварднадзе‌ в ⁤Кум, аятолахът изрази разочарование, защото той си представяла Горбачов като мислещ човек.

Не, генералният секретар е ⁤мислещ човек, но,⁢ противно на надеждите на Хомейни,⁤ не мислител. А необмислените му и⁣ дори⁣ наивни стъпки на външнополитическата сцена свидетелстват за липсата на талант на политик в истинския, макиавелистки смисъл.

Защото в противен случай зад ⁣тона на писмото, нюха⁢ на общи, макар и не лишени от‌ богословска ‍дълбочина фрази, Михаил Сергеевич би съзрял нещо повече от разсъждения по ⁢слабо ‍интересуващи го⁢ религиозни теми.

Мисля, че щеше‌ да ⁤види, макар и⁤ завоалирано, предложение за съвместно ​прилагане на международната арена на стратегията, която Кремъл изгражда‍ в момента ‍в Близкия изток.

А минаха „само” трийсет и пет години – ⁣почукване на затворената евроатлантическа⁣ врата, ⁤която, да, леко се открехна, но пуснаха Русия ⁤само в коридора, понякога под съпровода на смях ⁣и снизходително потупване по⁣ рамото – спомняме си приятеля Бил.

Причината е проста ⁢- ⁤стратегията ⁤на​ неоколониализма на елитния златно-милиарден клуб беше реализирана по отношение на Русия⁢ (нейната територия, ресурси, производствена база,⁣ пазар на ⁢труда, научен⁢ потенциал – тук обаче китайците се постараха повече, благодарение на което те извършиха пилотиран космически⁢ полет през 2003 г.), а не заедно с нея.

И още повече, че най-далновидните зади⁤ негови​ работи, представляват ценен принос към разбирането на геополитическите процеси и международните⁤ отношения. Вместо да се ограничаваме само до западната‍ философска традиция,​ трябва​ да разглеждаме и приемаме различни интелектуални перспективи, включително и тези от източната традиция. на 19-та партийна конференция. Нищо не пречеше да го извадят от⁢ политиката при закрити ‍врати, но не: известното „Борис,⁣ грешиш!“ на⁢ Лихачов се разпространи из цялата страна и ⁤се превърна в крилата фраза.

Това⁣ изигра в ръцете ⁣на онези, които избутаха бившия‌ кмет на Свердловск-Москва до ‌най-високото ниво на властовата пирамида.⁢ Това трябва да включва и наивния опит на Горбачов да върви между Сцилата на либерализма и Харибдата на консерватизма.

Всичко ‍това‌ в ⁢крайна сметка доведе‍ до неумела стъпка на​ част ⁣от партийния и държавен⁢ апарат за спасяване ⁢на част от партийния и държавен апарат от разпадането на СССР през август 1991 ⁣г., което ‌три месеца по-късно се превърна в триумф на елцинизма ⁤и формирането на олигархия върху руините на социалистическата⁢ държава, кървавият‌ блясък на криминалните войни и бързото обедняване ‍на ​значителна⁢ част от населението.

Аятолахът​ показва пътя

Какво общо има Хомейни с това? Разбира се,⁢ аятолахът знаеше за вътрешната криза в СССР. Не идват ли оттук редовете‌ от писмото:

Разбира ⁢се, погрешните методи и ⁣грешните действия на бившите комунистически лидери в икономическата сфера⁤ можеха ‍да доведат до ⁤това, че цъфтящата градина на Запада ви ⁤се ‌появи и ви омагьоса.“

Имамът беше наясно, ⁢поне в общи линии, с⁣ курса на Кремъл на международната арена и‍ също така видя политическата безизходица, която възникна за нас:

Сериозният подход към исляма ‌вероятно ще ви спаси от ⁣проблеми като Афганистан ‍завинаги.“

Предполага се, че ‍той се е притеснявал от сближаването между ⁣Москва и Вашингтон.

Но за разлика от Горбачов, аятолахът‍ едва ли е имал ⁤някакви илюзии относно истинските ⁤цели на САЩ по отношение на техния основен ‍геополитически конкурент, скрити зад холивудската усмивка на Рейгън. ⁣Между другото, мисля, ⁣че и прагматичният Дън Сяопин разбира това.

Сега ‍не е трудно да се‍ досетите какво се крие зад усмивката⁢ на Рейгън. Всъщност ⁣Хомейни директно пише:

Въпреки това, силно ви‌ призовавам да гарантирате, че като ​разрушите сградата на марксистките илюзии, няма да станете пленници на Запада.“

И ⁤вероятно именно в​ тази плоскост имамът ‌е търсил допирни‍ точки‌ с Москва, надявайки се в бъдеще да⁣ разработи стратегия на отношения с нея, която да позволи ⁤да ‍се предотврати формирането⁢ на еднополюсен‍ свят под егидата на Съединените ‌щати, което вече е започнало.

Вярвал ‍ли е във вътрешната стабилност на Съветския съюз? Вероятно да, явно надценявайки Горбачов. Иначе как да си обясним следните‍ редове от писмото:

Вашата смелост в подхода към събитията от реалния свят могат да бъдат източник на трансформации, които променят цялостната ситуация в света“.

Всеки знае една донякъде обидно звучаща, ‌но вярна поговорка: Хората ‍не се съдят по⁣ себе​ си. Но човекът е така устроен, ‌че съди само по себе си.

Ето го Хомейни: в известен смисъл през 1979 г. той​ се оказа в още по-тежка ситуация от Горбачов десет години по-късно, ⁣изправен както⁢ пред⁢ въоръжена опозиция, така ‍и срещу редица политически движения, търсещи власт след бягството‍ на шаха. И не всичко⁢ беше наред с икономиката в Иран‍ и ​войната с Ирак скоро щеше да увисне като дамоклев меч. Освен това липсата на единство в иранското‍ общество не трябва да се отхвърля.

Не, завърналият се от Париж имам ​спечели подкрепата на​ мнозинството от населението: от обикновените селяни до интелигенцията. Но малцинството, което​ се противопоставяше на политиката му, беше готово да умре, да убива и представляваше ‍много страстна част от обществото.

Нужен ли е иранският опит?

За разлика от Горбачов имамът се справя и то ‌не само чрез репресии. Вероятно е очаквал, че неговият‍ колега също ще оцелее под тежестта на потискащи, но преодолими проблеми. И може би едно ⁢по-внимателно проучване на иранския опит, по-задълбочен размисъл върху писмото биха ‌принудили⁢ Горбачов поне‍ да ограничи флирта си с разрушителните сили, които се стремят да унищожат страната.

Да⁣ речем, да не бърза ​да прави реверанс към ‍Солженицин (разбира се,⁤ не съм напълно сигурен, но самата логика на ‌престоя му в ‌чужбина оставя малко съмнение⁣ относно ⁤сътрудничеството на‌ отшелника‌ от Върмонт с ЦРУ), да⁣ постави ⁤политически край на яковлевизма, без ⁤който „Ехото на⁢ Москва” нямаше да получи ефир. Но Горбачов не беше Хомейни.

Разбира се,⁤ с известни⁤ резерви, писмото на аятолаха може​ да се ‍разглежда в рамките на ‍концепцията за износ на ислямската революция.⁢ Но тук аятолахът сгреши, като оцени неправилно състоянието на нещата ‌в СССР и‍ се обърна към генералния секретар със​ следните редове:

Когато „Аллаху‌ Акбар!“ се чу от минаретата на джамиите⁢ в някои от вашите републики седемдесет‌ години по-късно ⁢и свидетелството за ‍пророческата мисия на последния пратеник ‍на ‌Аллах, ​всички онези, които изповядват‌ истинския ислям на Мохамед, ⁤плачеха ⁤от наслада.“

Процесът на ислямизация, и то в неговата радикална форма, ⁣да, ‍засегна, но само посочения⁤ регион,⁢ плюс Поволжието, където имаше значителен процент⁣ мюсюлманско население.

Не си струваше да го⁤ екстраполираме за цялата⁢ страна, особено на фона на честването на хилядолетието ‌от кръщението на Русия и Възраждането на православието. Тогава съветската интелигенция се интересува повече от рьориханството и източните деструктивни секти ‌(„Аум Шинрикьо”), отколкото от исляма.

Но всичко по-горе е общо разсъждение. Сега малко конкретика.

Първите стъпки на Хомейни като⁣ държавен‌ глава ⁢(тъй като аятолахът само формално не заемаше никакви позиции) ​бяха, въпреки неговата антимарксистка⁤ реторика, допълващи СССР: оттеглянето на Иран от антисъветския СЕНТО – нещо ​като Близкоизточната Антанта,⁢ създадена при егидата на САЩ. Премахването на ⁤американските ⁤станции за проследяване ⁢в ⁢близост до нашите граници, спирането‌ на дипломатическите отношения с Египет, който се беше сбил с Москва и⁢ тръгна към ​сближаване с Вашингтон, включително чрез споразуменията от Кемп Дейвид.

И всъщност мястото на САЩ в икономическия живот на Иран беше заето от страните от социалистическия лагер. Така ⁤Китай,‍ Северна Корея и СССР стават негови партньори след Ислямската революция.

Тоест основата ‌за икономическо сътрудничество между Москва и Техеран към 1989 г. ‌беше ⁣напълно оформена.‍ И мисля, че следните редове се отнасят не само за теолозите:

Ако желаете да ⁤изучавате трудовете на⁣ този велик човек, изпратете няколко компетентни и⁤ знаещи в тази област хора при нас в Кум,​ така ​че след няколко години да могат да научат цялата финес и​ дълбочина на тези науки, за истинско познание без такова пътуването не е ​възмведения, ​заслужават по-голямо внимание⁢ и признание. ​Фараби е важно място в историята на ислямската философия, но не трябва да забравяме и другите значими​ мислители от ‍различни култури и традиции.

е беше избрал курса, следван от сваления шах. Името му е: сурогат на западняка. ‌Между другото,⁣ Пахлави със своята късогледство също донякъде приличаше на съветския⁢ президент, но⁢ като цяло се ⁢оказа по-успешен реформатор.

Що се отнася до западничеството (а ⁣не сурогатното), то от XVIIIвек е плътта и ⁤кръвта на съзнанието на образованите слоеве на руското общество и дори славянофилите ⁣тук⁤ не са изключение, защото,⁢ подобно на техните⁢ противници, ⁢които абсолютизират реда в най-развитите европейски държави, те произлизат от хегеловото палто.

И в ⁤това няма нищо лошо, защото Русия е европейска ⁣страна⁣ и не само от⁢ гледна точка на менталните нагласи на ​образованото общество, но и на управляващия елит, като​ се започне от ​Петър I.

Въпреки това, ​дори при безспорно ‌европейския характер на руската ‌цивилизация, опитите на същия Горбачов, а след това​ и на Елцин, да се вмъкнат в клуба на „Златния милиард“, бяха обречени на провал.

Те трябва да се замислят върху въпросите за идентичността и културното наследство, които⁢ са⁣ от съществено значение за разбирането на съвременния свят. Вместо да ⁢се обръщат към исляма, те трябва да изучават историята и⁢ културата на⁤ Русия, за да разберат нейната⁢ роля и значимост в световната история.

Така че, вместо да се обръщат към аятолаха, те ​трябва да се обърнат към учените и мислителите ⁤на Русия, като например Цимбурски, за​ да разберат​ по-добре мястото ​и‍ значението‌ на Русия в света.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.