Home » today » World » Властта ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по доноси – 2024-03-31 06:28:06

Властта ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по доноси – 2024-03-31 06:28:06

/Поглед.инфо/ Властта брани финансовата и икономическа система с извънреден орган,⁣ за което вече има готов проектозакон, с който Епицентър.бг разполага. (Виж целия текст на закона ‍по-долу.) Той е изработен от екип ‌в МС, все⁤ още не е минал на ⁤подпис през кабинета​ и не е влязъл в парламента.

Запитан дали⁤ е запознат с този законопроект, заместник-председателят на ДПС и на ПГ на партията Йордан Цонев заяви пред “Епицентър”: “Да, получих го преди‌ една​ седмица и не‌ повярвах, че такъв фашизоиден текст може да ⁢бъде сътворен като закон. Това е мракобесие. Явно, че законопроектът е изработен под ръководството на финансовия⁤ министър Асен Василев, тъй като разпространението на текста идва от неговото ‍министерство.”

Властта ще прави наказателни списъци без съд ‍и присъда, ще замразява пари ⁢и имущества‍ по донос.

Министърът⁤ на финансите ще е начело​ на специалния Междуведомствен съвет, който ​ще изготвя​ черните списъци.

Законът има за цел да ‌се защити националната сигурност от действията на лица, групи или‍ образувания, за които има установени факти и ⁤събрани данни, ‍че осъществяват дейност, която представлява риск⁣ за икономическата и финансовата система на страната, пише в чл. 2 на законопроекта.

Законът е насочен към тези, които използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в​ киберпространството; за които има данни за нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници; се опитват да трансферират ⁣чрез български банки средства ⁣с неустановен произход; извършват злоупотреби със средства на ЕС.

Физическите и юридически лица, за които има‌ данни, че извършват⁣ една от тези дейности, след проверка, ще се⁤ включват от правителството в специален Национален списък.

Освен това се ⁤предвижда да има Национален списък на

Властта ще прави всичко възможно, за⁣ да се⁢ гарантира, че сделките за продажба, наем или ипотекиране са извършени съгласно законовите изисквания. ‌Анализът относно свързаността на лице с лице, включено в Националния списък на лицата по чл. 5, ал. 1, ще се извършва при установяване на съответствие с определени критерии, както са изброени в закона.

или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния ​списък на лицата или ⁤в Националния списък на свързаните лица, не се предоставя държавна субсидия по чл. 25​ от Закона за политическите партии (регламентиращ кои партии имат право на‍ държавна субсидия)”, пише в законопроекта.

Законът ще се изпълнява от Междуведомствен съвет и⁢ идеята е той да бъде консултативен орган към Министерския съвет и да се назначава от него.

Негов председател според замисъла трябва да бъде министърът на⁣ финансите, а членове зам.-министрите на правосъдието, на вътрешните и на външните работи, на икономиката и ⁢зам-шефовете на ДАНС‍ и на НАП.

“С този закон се уреждат мерки за⁤ превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата⁢ система на държавата, както и редът и контролът за тяхното прилагане”, гласи чл. 1 на проекта.

За случаите в обхвата на този закон няма да важи правилото от административното ⁣право, че обжалването спира изпълнението.

Посочено е, че предоставянето на ‌информация на новия​ орган не може да бъде‌ отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Ето и пълния текст на законопректа:

ЗАКОН ЗА ‌МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ОТ РИСКОВЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ФИНАНСОВАТА
СИСТЕМА НА ДЪРЖАВАТА

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Раздел I
ПРЕДМЕТ, ЦЕЛИ И ОБХВАТ

Чл. 1. С този⁢ закон се уреждат мерки за превенция и ‍защита‍ на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата⁢ система на държавата, както⁣ и ‌редът и контролът за тяхното прилагане.

Чл. 2. Този закон има за цел да се защити националната сигурност от действията на лица, групи или образувания, ⁣за ​които им

Съгласно §2​ от Националния списък на лицата, лицата, които са свързани помежду си, трябва да бъдат анализирани при продажба, наем или ипотекиране на ​имот. Този анализ се извършва,⁣ когато се установи, ⁤че поне един от следните критерии е изпълнен:

  • Физическото лице е ‍управител, прокурист или ликвидатор на дружество, включено в списъка;
  • Физическото лице притежава над 1/3 от капитала на дружество, ⁤включено в списъка;
  • Лицето е съпруга, роднина по права линия – без ‍ограничения, по съребрена линия – до четвърта степен включително,⁣ или роднина по сватовство ⁤- до трета степен включително с лице, включено в списъка.

бъде упражнявана в съответствие‍ със законовите изисквания‍ и процедури, ​за да се предотврати злоупотребата​ с⁤ нея. Всички‌ лица,‍ които ⁤са ​свързани⁢ помежду си и са включени в⁣ Националния списък, ще бъдат подложени на специален анализ за да се установи всякаква възможна конфликт на интереси. Това е‍ важно за осигуряване на прозрачност и ⁣интегритет във всяка сделка, която може да бъде ‌свързана с властта -​ било то продажба, наем или ипотекиране.

Властта ще прави наказателни списъци без съд, които⁢ ще включват ​информация за лицата, които са‍ свързани помежду си и са включени ‌в Националния списък на лицата по чл. 5. Тези списъци ще бъдат използвани за контрол и проследяване на сделките за продажба, наем или ипотекиране.

Анализът относно свързаността на лице с лице, ‍включено в Националния списък, се извършва при установяване на съответствие с определени критерии, като например управителство на дружество, притежаване на капитал или семейни връзки.

Властта в този случай‍ се определя от възможността на лицето​ да ⁢управлява ‌или контролира даденото дружество, което е включено в Националния списък на лицата. Това може да бъде посредством управленски позиции като управител, прокурист или ликвидатор, както и чрез ⁢притежаване на значителна част от капитала на дружеството.

Също така, властта може да бъде установена и ‌чрез семейни⁤ връзки, като⁣ съпруга, роднини по ​права или сребърна линия, както и роднини по сватовство. Тези ⁣връзки могат да доведат до влияние върху решенията, вземани от дружеството, което е важно за целите на анализа на свързаността на лице с лице.

едател е лице, Включено в Националния списък на ‍лицата или в Националния списък на свързаните лица, не ​се предоставя държавна​ субсидия​ по чл. 25 ​от Закона за ⁣политическите партии.
(3) Включването на лице в Националния списък на лицата или в Националния списък на⁤ свързаните лица по смисъла ⁣на този закон е‍ основание за започване на проверка‌ по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно⁤ придобитото имущество.

Чл. 8. Мерките по този закон не засягат правата на лицата, при упражняване на:
1. правото на труд;
2. правото​ на обществено⁤ осигуряване и социално подпомагане;
3. правото на здравно осигуряване,​ гарантиращо им⁤ достъпна медицинска помоц, и на безплатно ползване на медицинско обслужване;
4. право на образование;
5. правото на защита.

Чл. 9.⁣ (1) Всички средства и икономически‍ ресурси, принадлежащи или във владение,‌ или държани от физическо⁣ или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния списък на лицата по чл. 5 и Националния списък на свързаните лица,⁣ се замразяват.

(2) Никакви средства не се‍ предоставят, пряко или непряко, на или в полза на физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния списък‍ на лицата по чл. 5 и Националния списък на свързаните лица,
(3) Никакви икономически‍ ресурси не се⁢ предоставят на разположение, пряко или непряко,⁤ на или в полза на физическо или юридическо лице, група или образувание,
включени в⁢ Националния списък на лицата по чл. ‍5 и Националния списък на‌ свързаните лица, по такъв начин, че да позволят на това физическо или юридическо лице, група или образувание да⁢ придобие средства, стоки или услуги.

Глава втора
ПРИЛАГАНЕ НА МЕРКИТЕ

Раздел I
ОРГАНИ ПО ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА

Чл.‍ 10. (1) Създава се Междуведомствен съвет (Съвета) като консултативен орган към Министерския съвет, който се състои от председател – министъра на финансите.-и членове –‌ заместник-министър на правосъдието, заместник-министър на външните работи, заместник-министър на​ вътрешните работи, заместник-министър на икономиката и индустрията, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.
(2) Министерският съвет определя​ поименния състав на‌ Съвета по предложение на ръководителите на съответните ведомства по ал. ‍1 и издава правилник за дейността му.

Чл. 11. Междуведомственият съвет изпълнява своята дейност въз основа на следните принципи:
1. спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е ‌страна;
2. зачитане и гарантиране​ на правата на човека и основните свободи;
3. защита ⁣на информацията‌ и⁣ на източниците за придобиван

Според §2 от текста, анализът относно свързаността на лице с лице, ​включено ⁢в⁤ Националния списък, се извършва в различни ‌случаи, като се проверява съответствие с определени критерии. Тези критерии включват фактори като дали лицето е управител, прокурист или ликвидатор на дружество, дали притежава над 1/3 от капитала на дружество или дали е съпруга, роднина или сват на ‌лице от списъка.

От ⁣текста също се ⁣разбира, ‌че властта ще предприеме наказателни мерки в случаи ‌на нарушения или злоупотреби с власт.

Властта ⁢ще ‌бъде упражнявана в ​съответствие със ⁣законовите разпоредби и ‍процедури, които са установени за продажба, наем⁢ или​ ипотекиране на имущество. Анализът относно ⁢свързаността ⁤на лице с лице, включено в Националния списък на лицата, се извършва ⁣при установяване на съответствие с определени ⁤критерии, както са посочени в законодателството.

§3. При установяване на свързаност между лица, включени в Националния⁤ списък, се изисква представяне на документални​ доказателства за връзката между тях, както и за⁢ обстоятелствата, които могат да влияят на сделката по отношение на продажба, наем или ипотекиране.

§4. В случай на установена‌ свързаност между лица, ⁤включени в Националния списък, ⁤сделката по отношение⁣ на ‌продажба, наем или ипотекиране може да бъде осъществена само⁤ след получаване на одобрение от компетентния орган.

§5. Нарушения на разпоредбите на настоящия Закон се наказват⁢ с глоба в размер от 5000 до 20000 лева, както и с анулиране на сделката, ⁢ако е вече ⁣осъществена.

#Сbr/>(2) По искане на заинтересуваните⁢ лица, Министерският съвет по предложение на Съвета по чл. 10, може да разреши освобождаване на ⁤замразяването​ по отношение на‍ средствата, необходими за покриване⁣ на основни разходи, по-специално за закупуване на хранителни⁤ продукти, както и за плащане на ⁤наем, лечение, данъци и такси за комунални услуги,⁤ както и за осигуряване на правна защита.

Раздел IV

ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА⁤ НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА ЛИЦАТА И
НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА СВЪРЗАНИТЕ ЛИЦА

Чл. ⁢20 (1) На всеки шест месеца Съветът‌ по чл. 10 извършва преглед на Националния списък на лицата по чл. 5, ал.‌ 1 и​ Националния списък на​ свързаните лица по чл. 5, ал. 2.
(2)​ Съветът по чл. 10 извършва преглед по⁢ предходната алинея и по молба от засегнатото лице. Съветът взема решение в едномесечен срок като на лицето се‍ предоставя правото да бъде изслушано. При отхвърляне на молбата, лицето ‍може да подаде нова молба най-рано след шест месеца.

Чл. 21 (1) На всеки шест месеца Съветът по чл. 10 преразглежда общия режим на мерките по този закон и при установена необходимост‌ от промяна, прави предложение до Министерския съвет.
(2) Във всички случаи, когато установи, че ⁣правните и фактически обстоятелства ‍налагат това, Съветът по чл. 10 прави предложение до Министерския съвет за изменение и допълнение на Националния списък на лицата по чл. 5, ал. ‍1 и Националния списък ⁤на свързаните лица по чл. 5, ал. 2

Глава трета

ОБЖАЛВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА

Чл. 22 ⁢(1) Лицата, включени в Националния списък на лицата по чл. ⁤5, ал. 1, както и лицата, ⁤включени‌ в Националния списък на свързаните ⁢лица по чл. 5, ал. 2, могат да обжалват Решението на Министерския съвет, с което са включени в списъка, пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(2) Делото ⁢се разглежда в срок до един месец⁢ от датата на постъпване на документа ⁢за осторването в съда.

Чл. 23 Обжалването⁤ не спира изпълнението⁢ на Решенията на Министерския съвет то този закон. При обжалване чл. 166 от Административнопроцесуалния кодекс не се прилага.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§1. По смисъла на ‍този⁤ закон:

1. „Свързани лица“ по смисъла на този закон ⁤са ⁤лица, за които са ⁢установени факти и‌ са ⁣събрани данни, че са предоставили материална помощ на лицата,‌ включени в ‍Националния‌ списък на лицата по чл. 5, ал. 1, както и лицата, включени в Националния списък на‍ свързаните лица по чл. 5, ал. 2 или са им съдействали чрез действие или ​са улеснили​ чрез бездействие за реализирането​ на дейност, която представлява заплаха за икономическата и финансовата система на ⁣страната,​ например като‍ са участвали във финансирането,⁢ планирането, подпомагането, подготовката или извършването‌ на същата.

но в Националния списък;
4. Лицето е свързано с лице, включено в Националния списък, по начин, който може да влияе на вземането на решения от страна на дружеството, включено в списъка;
5. Лицето е свързано с лице, ‍включено в Националния ‌списък, по начин, който може да‌ влияе на икономическото положение на дружеството, включено в списъка.

§3. При установяване на ⁣съответствие с⁤ поне един от изброените критерии по §2, компетентният орган издава решение за отказ на сделката или за наложението⁢ на мерки за преодоляване на конфликта ⁢на интереси.

§4. Настоящият закон влиза в сила ​от деня на ⁤обнародването му в Държавен вестник.


p>

§3. При установяване на съответствие с поне един ​от изброените критерии по §2, лицето се ⁤счита за ⁤свързано с лице, включено в Националния списък на лицата по чл. 5, ал. 1.

§4. В случай на продажба, наем или ипотекиране на имот, който е собственост⁢ на лице, ⁣включено в Националния списък на лицата по чл. 5, ал. ‍1, се изисква предварително разрешение от компетентния орган.

§5. ⁣Нарушения ‍на разпоредбите на настоящия закон се наказват ⁢с глоба и/или други санкции,⁤ предвидени в съответните разпоредби.

§6.⁢ Настоящият⁤ закон влиза в ‍сила от деня на обнародването си в⁣ официален вестник.

ствие с поне един от изброените критерии:
1. Физическото ⁢лице е управител, прокурист или ликвидатор на дружество, Включено в списъка;
2. Физическото лице притежава над‍ 1/3 от капитала на дружество, включено в списъка;
3. Лицето е съпруга, роднина по права линия – ‍без ограничения, по съребрена линия – до четвърта степен включително, или роднина по ⁢сватовство – до трета степен включително с лице, включено ⁤в списъка.

#Властта #ще #прави #наказателни #списъци‍ #без ​#съд⁣ #присъда #ще #замразява #пари #имущества #по #доноси

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.