Home » today » World » Великият Девети – Поглед Инфо – 2024-04-20 03:15:36

Великият Девети – Поглед Инфо – 2024-04-20 03:15:36

алото на края ‌на буржоазното владичество в България. Народът се‍ възкръсти и се ‌изправи срещу своите угнетители, сваляйки ги от властта и установявайки⁣ народната власт. След това‍ започна ‍процесът на изграждане на социалистическо общество, в което ⁤властта принадлежи на трудещите се⁤ маси.

След 9 септември 1944 година, България се ⁢превърна в ⁢социалистическа държава, в която се осъществяваше социалистическа революция и строеж. ⁤Трудещите се хора​ поемаха в ръцете си управлението на ⁣страната и започнаха да изграждат ново, по-справедливо общество.

Социализмът в България донесе много промени и подобрения за народа‌ – образование‌ и здравеопазване за всички, национализация​ на промишлеността и земеделието, изкореняване на безработицата и бедността. В резултат на социалистическата революция, България се превърна в модерна и индустриализирана ⁣държава.

9 септември е символ‍ на борбата на⁤ народа за свобода и справедливост, за промяна и прогрес. Този ден ни напомня​ за⁤ значимостта на⁤ единен народ, ​който може да постигне големи неща, когато се ​обедини в борбата си за по-добро бъдеще.ожена буржоазната диктатура и на власт ⁣дойде народната ⁣власт, представлявана ‍от работническата класа и селските маси. ⁤Това беше‍ началото на ‍социалистическата промяна ⁣в България, която премахна експлоатацията на човека от човека и наложи равенство и справедливост в обществото.

Социализмът‌ в България донесе промени в икономиката, образованието, здравеопазването и културата‍ на‍ страната. Беше⁢ изградена мощна индустриална база, осигурена беше безплатна и достъпна здравна ​грижа и образование за всички граждани. Социализмът също‍ така насърчи културното⁢ разнообразие и творчеството на хората.

След​ края на социализма през 1989 година, България преживя период на преход към демокрация и пазарна икономика. Въпреки предизвикателствата, страната успя да се присъедини към Европейския съюз през 2007 година и ⁤да постигне значителен⁣ икономически и социален напредък.

Днес България е модерна и‍ развита‌ държава, която се стреми към постигане‍ на по-високи стандарти​ на живот за своите⁢ граждани. Независимо от ⁣предизвикателствата, българският народ продължава да​ се бори за ⁣своята⁢ свобода, достойнство и благосъстояние.

махта в най-охраняваната в Германия зона!

През август нацистите бяха⁢ изгонени от Париж – символът на свободна Франция.По същото‌ време ⁢Червената армия проведе успешно Яш-Кишиневската операция и на 23 август бе освободен Букурещ.

Какво ставаше по това⁢ време в България? В края на май, след деветмесечно управление падна правителството на Д. Божилов. Но не ‌заради​ водената ​от ⁢него изцяло угодническа​ прогерманска политика, а заради ‍неспособността му да се справи с въоръжената антифашистка съпротива, ⁣найвече с “четите”, ⁣т.е. с партизанското движение.

На негово място ⁣дойде правителството на Иван Багрянов, което трябваше‌ да ‍изпълни две‌ взаимно изключващи се задачи – “да направи ⁢завой” към благоприятен за антихитлеристката коалиция неутралитет и​ в същото време – да ликвидира “шумците”.

На това правителство историята даде ‌дълъг за тогавашната ситуация срок‍ – точно три месеца, за да изведе България от⁢ задънената улица и да съхрани капиталистическия строй в страната.

Това бе изключителен шанс‌ за българската буржоазия и тя виртуозно…го ​проигра.

Тиражираните измислици на нейните кръвни и идейни потомци, че някаква сделка в Ялта определила съдбата на България в следвоенния ⁢половин век ⁢се разбиват на пух и прах при досега с фактите.

Когато през⁢ месеците от юни‍ до септември се води битката за България, срещата​ в Ялта още предстои. Тя се провежда между ⁣4 и 11 февруари 1945 г., т.е. цели пет ​месеца след 9 септември 1944 г. Затова​ пък за ⁢съдбата на България се говори на Техеранската конференция. Там⁤ У. Чърчил заявява, че англичаните ⁤“нямат намерение да⁣ воюват на Балканите,‌ затова​ ще настояват Турция да влезе във войната​ с нападение срещу ​България”. По този повод британският премиер пита Й.В. Сталин как Съветският съюз би погледнал на това, ‌като се има предвид традиционно добрите⁣ отношения на русите към българите и обратно.

В случая Сталин ‍отговаря,​ че втори фронт е нужно да⁤ бъде открит на‌ Атлантика, а не ​на Балканите. Но идеята на⁣ Чърчил – Турция да накаже България като я нападне, не⁢ го напуска чак до 5 септември 1944 г., когато СССР обяви война на България и така пресече реализацията на⁢ замисъла​ му.

Но ‍нека‍ се върнем пак към горещото лято на 1944 г.!

На 1 юни ‌1944 г. на власт идва правителството Ив. Багрянов. ‌Но ⁤вместо да направи налагащия се от‌ обстоятелствата и очакван от него “завой”,‍ то ожесточава репресиите срещу партизаните, въпреки обещанието си за‍ амнистия на предалите се на властите. “Амнистията” се оказва коварен ход на фашистката⁤ власт – никое друго правителство от 1941 до 1944 г. не се е оцапвало с толкова ⁣много кръв като ‍багряновското. При​ това борбата срещу партизаните⁤ се води с планирана жестокост.‍ На 21 юни министърът на вътрешните ⁤работи и здравето проф. Ал. Станишев издава прословутата заповед N4273, според която ⁢“нелегалните чети трябва ⁤безпощадно да се унищожаватептември 1944 година, комунистическата партия на България, заедно с другите антифашистки сили, осъществи успешен‍ преврат и ⁢свали буржоазното правителство. Това беше началото на нов етап ‌в историята на страната, който доведе до установяването на социалистически режим.

Под социализма, България претърпя⁢ значителни промени в икономиката, образованието, здравеопазването ​и други сфери на обществения живот. Трудовият народ беше освободен от експлоатацията на капитализма и получи по-добри условия за живот и труд.

След края на социализма през‌ 1989 година, България‍ преживя период ⁤на преход към демокрация⁤ и ⁤пазарна икономика. ‍Въпреки предизвикателствата, страната ⁣успя да се интегрира в Европейския съюз през 2007 година и да постигне значителен икономически напредък.

Днес, България е модерна и развита държава, която се стреми към постигането на по-високи⁢ стандарти на ⁢живот‌ за своите граждани. Историята на⁢ страната ‍е бурна‍ и‍ разнообразна,⁣ но това, което остава непроменено, е устремът й към свобода, прогрес и ‌благосъстояние за⁤ всички свои граждани.

малолетни…

В същото време над България надвисва смъртна опасност ​отвън. На 28 юли министърът на външните​ работи П. Драганов докладва пред Ив. Багрянов и ⁣министрите⁣ на войната и на вътрешните работи⁢ за растящата заплаха от ‌намесата ‌на Турция във‍ войната, тъй като западните съюзници не могат да отделят сили за инвазия на Балканите Те са им ‍нужни в Западна ‌Европа и в Северна‍ Италия.

Включването на Турция във войната ⁣е трябвало да стане точно в началото на септември. Правителството на ​Ив.⁣ Багрянов е знаело това, но е продължавало да демонстрира своята вярност към​ Германия, рискувайки след войната Югозападна България да бъде предадена‌ на Турция. Както вече стана дума – за подобна съдба на страната ни се​ загатва още в Техеран.

Това се подкрепя и от едно друго събитие. На заседание ⁢на Министерския съвет​ от 28 юли министър-председателят и неговите‌ министри, вместо да използуват благоприятната обстановка и обърнат оръжието срещу нацистка Германия, те с писмо до В. Кайтел искат разрешение(?) да⁤ изтеглят българските войски от ⁤Сърбия и Македония, за да ги хвърлят срещу партизаните; т.е. те искат разрешение от немците, за да продължат братоубийствената гражданска война.

Явно Турция ‍е била информирана за това, защото на 1 август нейният пълномощен министър⁤ в София – Т. Ментеш иска среща с П.⁣ Драганов и му предлага на мястото на оттеглящата се българска войска от Сърбия и Македония да дойдат‌ части на турската⁣ армия.

Българският външен министър не се съгласява ​с това, но на другия ⁢ден – вече 2 август 1944 г., Турция скъсва ​дипломатическите отношения с Германия и заявява пред⁤ съюзниците, че ​е готова за бойни действия на‌ Балканите.

Срещу⁤ кого? Естествено – срещу силите на Оста. А кои са те – германската ⁣и българската армия…

Положението по това⁤ време стремително започва‍ да се​ променя –‌ още на 11 август съветският пълномощен министър в София Л. ⁤Кирсанов запитва лично Ив. Багрянов готова ли е⁣ България да скъса с Германия и ⁤да се обърне срещу нея.

Това е било откровено подсказване България да поеме нещата в ⁤свои ръце и да премине на страната ⁢на ⁣сигурните вече ‍победители.‍ Още повече,⁤ че⁢ подготовката на ‍Яш-Кишиневската операция е била ⁤приключила⁤ и едно скъсване с Германия би ускорило идването на Червената армия и България би третирана по друг, много по-благоприятен начин на бъдещата мирна ‌конференция.

В отговор на запитването⁤ на Л.‌ Кирсанов правителството на Ив. Багрянов решава отново да поиска съгласието на германците за⁣ това ?!

Колко сериозно е гледала Москва на подобна крачка от страна на България говори ​фактът, че скоро след отрицателния отговор на⁢ Ив. Багрянов руският пълномощен министър е бил отзован ⁢от поста му за несправяне⁣ с поставената задача.От дневника ‍на Б.⁢ Филов‌ – тогава ‍регент с ⁤най-голяма ‍тежест‍ в управлението на страната – личи, че ⁣е ‍очаквал немците да се удържат на позициите си на ​север ⁣от ​Молдавия. Освен ​това Б. Филов⁣ по някакви негови си⁣ причини ‍е смятал, че така демонстрираната вярност към Третия Райх ще повиши цената на България в готвените преговори с американците и англичаните… Така‌ може би е мислил и Ив. Багрянов.

В ​какво друго е вярвала управляващата тогава прогерманска политическа гарнитура? В някакво чудо? В някакъв рязък обрат на Източния фронт?⁣ В ⁢евентуален разрив между ​СССР и западните съюзници? ‌Или в ⁢митичното ‌тайно супер‌ оръжие ⁣на Хитлер?

На 19 август ⁤Ив. Багрянов връчва ‌на Кирсанов отговор на нотата на съветското правителството. В отговора Ив. Багрянов излага‍ в 11 точки своята позиция за обрат във ⁣външната политика на страната.

Това е бил златен шанс да се спаси поне част от територията на България в ⁢Беломорието , ⁢а за българската⁤ буржоазия​ и още нещо – да се съхрани капиталистическият строй в​ България. Този шанс е пропуснат.

За да се ​хареса на англо-американците Ив. Багрянов е ‌заявил публично своята готовност​ да изтегли българската армия от Македония и⁣ Южна Сърбия – една колосална, съдбоносна грешка!

По това време българската войска наброява ‌почти 370 хиляди души – отлично обучени, ⁣добри екипирани и мотивирани за бойни действия. В голямата си част офицерството е патриотично⁤ и антигермански настроено. За какво става дума?

От средата на август,‍ за да не бъде​ отрязана⁢ от север,⁣ започва изтеглянето на немската армия „ Е” към Югославия и Унгария. Това изтегляне е могло да стане само по два коридора – по долините ‌на Вардар ‍или⁤ на Струма.‍ А те и двата са били под контрола на‍ българската армия, като ⁣изходът от това положение ‍е бил –⁣ България да обяви война⁣ на хитлеристка Германия ⁣и да задържи с боеве изтеглянето на немците за не повече от 10-15 дни до​ идването ​на ⁤Червената армия.

По същото това време започва Яш-Кишиневската операция на Червената армия, ⁤която завършва с⁤ пробив ⁣на немската отбрана и с капитулацията на Румъния на 23⁣ август. Но прогерманската клика‍ още⁢ се ​надява, че Червената армия няма да премине Дунав в преследване⁣ на немците. ⁤Защо филовци, багряновци и прочие са се надявали на това – си остава загадка.

Не е загадка обаче тяхната омраза към Съветска ⁢Русия. Тяхното антикомунистическо ‍заслепение не им е позволило да преценят какво е означавало да ⁢бъде спряна‌ с бой оттеглящата се група армии ”Е” на Вермахта. Означавало е, че‍ немалка част ⁤от Беломорието, а може би и от Вардарска Македония‍ щяха да останат​ в пределите на страната, така както остана Южна⁢ Добруджа, заради участието на българската армия на страната⁣ на сюзниците ‍през последната фаза на⁢ войната -⁤ спирането на групата армии Е ,изтеглящи се от Гърция ,щеше да ускори победата над хитлеристския Райх.

След преврата в Букурещ на 23 август 1944‍ г се открива последната права в битката за България. Особено ⁢значение за нейния изход имат събитията станали в‍ една‌ дата, на която не⁣ се отделя особено внимание – 26 август. ⁤Тези събития, станали на различни места, имат съдбоносно значение не само за развитието на събитията в следващите две седмици до‍ 9 септември, не само⁢ за следващите 4-5 години, но‌ и за десетилетия напред…

На ⁣26 август при регентите – принц Кирил,⁢ проф.‍ Филов‌ и ген. ⁢Михов, се явяват Ив. Багрянов ‍– министър-председател, П. Драганов – министър на външните работи, ген. Русев –‍ министър на войната и началника на Генералния щаб на⁣ армията ген. Трифонов⁢ и вземат решение ​– да се изтегли корпуса от Македония и Сърбия и⁣ да ⁤се​ започне разоръжаването на немските войски в България.

На‍ същата дата – 26 ⁤август крайните пронацистки сили в страната⁤ готвят ⁤военен преврат ‌за ⁣завземане⁣ на властта и противопоставяне на Червената‍ армия – да я⁣ задържи за известно време, за да ‍завърши изтеглянето на групата армии‌ Е на ⁢Вермахта от Балканите.

По чисто технически причини ⁤този смъртоносен за България⁤ план се отлага, а след това и проваля.

Пак на‍ 26 август ⁤изпратеният преди 10 дни в Анкара Ст. Мушанов ⁣– представител на‍ проанглийската фракция ‍на българската буржоазия – започва разговори с представители на САЩ и Великобритания.

Той‌ е трябвало да договори‌ със ⁤западните съюзници начина, по който България да ‍излезе от войната на страната на Тристранния пакт. С⁤ това изплашената българска буржоазия се е надявала да избегне‌ навлизането на Червената армия в страната. И на 26 август Ст. Мушанов докладва ⁢на регентите за‌ първите резултати от своята мисия, а те решават на 29 август той да замине за Кайро ​за ⁢нови разговори с ⁢англоамериканците…

И отново⁣ на ‌26 ‍август при самолетна катастрофа над ⁤град Брянск загива ⁣Станке Димитров и група водещи функционери на БКП, които е‌ трябвало да оглавят въстаническата армия, ⁤да отвоюват свободна територия и⁢ да посрещнат Червената армия⁢ като‌ съюзническа военна сила. Така след ⁢войната България е трябвало да бъде третирана‌ като участник в антихитлеристката коалиция. Това е трябвало да бъде небуржоазният, народен “завой” към държавите – победителки във войната. Но с гибелта на групата на Ст. Димитров се изчерпват всички възможности за еднозначно решение на⁤ политическата криза в България. Настъпва времето на хаотичните импровизации.

Правителството на Ив. Багрянов подава оставка; на негово място идва⁣ правителството на К. Муравиев, което е лишено от всякаква представителност. То стои някъде “по средата” между прогерманската клика и широкото народно движение, представено ⁢от⁤ Отечествения фронт.

Правителството на К. Муравиев действа в​ абсолютен дефицит на време. Неговите действия са крайно ‍противоречиви – то обявява война на Германия, след като е облекчило окончателното изтегляне на Вермахта от‍ България; то обявява‌ амнистия⁢ на политическите затворници,​ но продължава кървавата разправа с партизаните. Може би искреното⁢ желание ⁢на кабинета е било да направи ​обещавания‍ и ​така неизвършен от Ив. ‌Багрянов “завой”, но и К. Муравиев не‌ вижда друг изход от положението, освен‍ насочването на Червената армия на запад и очакването в България да дойдат съюзниците⁣ откъм Гърция. А⁣ всъщност ​щеше да⁢ дойде​ от югозапад⁣ турската армия. С обявената от СССР война на България на 5 септември ⁤бе провален този катастрофален за⁤ родината ни сценарии. Дали Червената армия е била освободител или окупатор днешните историци⁢ на фалиралата тогава българска буржоазия​ могат‍ да спорят ‍колкото си искат, ​но‌ едно е безспорно – тази армия спаси България от турска окупация и ​загуба ​на съществена част от нейната територия.

Дните от 5 до 15 септември 1944 г. имаха характера на ⁢народно въстание – страната бе парализирана от стачки, разбиваха ⁤се затворите, полицията продължаваше да стреля по демонстрантите, на много места ⁢старата власт се съпротивляваше с оръжие в ръка.

Поемането на властта от правителството на‍ Отечествения фронт ​на 9 септември‍ сложи край на всички политически ‍комбинации на българската буржоазия, сложи окончателен край на фашисткия режим ‍у нас.

Реанимираната днес⁣ българска реакция ненавижда тази дата. Нищо чудно – на нея българската‍ буржоазия претърпя тотален исторически крах. Тя‌ показа​ своята негодност да защити не само Отечеството ни, но⁢ и самата себе си; заслепена от страх и омраза​ тя изпускаше ‍един след друг благоприятните моменти за изход от положението, до което бе докарала страната с късогледата си политика.

Подготовката за това фиаско започна точно три десетилетия преди великата дата – Девети септември, тогава, когато в обществения живот на ‌страната ⁤взе връх прогерманската‍ буржоазия. Чрез политическата си ⁢клика тя тласна България в Първата световна война на страната на една обречена коалиция.

Тогава, за разлика от нея, гръцката,⁢ сръбската и румънската буржоазия утроиха териториите на своиние⁢ народното въстание и⁣ възстанови своята власт. Така тя​ продължи да ⁤служи на интересите⁤ на чуждите империалисти и да угнетява собствения си⁢ народ.

Само с национално-освободителна борба и социалистическа революция може да се ‌сломи властта на тази издънковала буржоазия и‌ да се построи‌ ново, свободно и справедливо⁢ общество. Само чрез обединението на работниците, селяните и интелектуалците, чрез борбата за национално и социално освобождение, можем да постигнем⁤ истинска ⁢промяна и просперитет за нашия народ.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.