Home » today » World » България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 23:25:50

България – Казахстан на фона на странните бунтове там през т.м. – 2024-04-09 23:25:50

/Поглед.инфо/ Като⁣ бивш ⁤„двустранен”​ дипломат ⁤на държава-неимперия оценявам важни международни „случки” и ⁣събития ‌приоритетно от гледна ⁢точка на отражението им върху двустранните отношения на България със ‍съответната или ⁢засегнатите страна/и. Дали събитията в ‌Република Казахстан в началото на м. януари 2022 г. ще бъдат наречени политически‌ безредици, метеж, полит-трус, или под. за несъседни страни като⁣ нашата, имат главно⁢ теоретично политологично, академично значение, без пряко ⁣актуално практическо ⁤приложение за България. Декларацията на Върховния представител на ЕС от името на Европейския съюз по ситуацията ⁣в ‍Казахстан от 9.01.т.г. бе рутинна и балансирана.

Размириците почти съвпаднаха по време с 30-годишнината от признаването на независимостта на страната от България на 23.12.1991 г. и ⁤от ⁤установяването на дипломатически⁢ отношения на равнище посолства⁤ на 5.06.1992 г. ⁣ За второто събитие има време⁤ поне за ‌размяна на поздравителни писма между министрите на външните работи, но за ⁣първото нито ред публично отбелязване.​ Като бивш началник на управление „Източна Европа⁣ и страни от ОНД” (1992-96 г.)⁣ и водещ преговорите⁤ по основополагащия​ двустранните междудържавни ⁣отношения Договор за приятелски отношения ⁣и сътрудничество, подписан на 30 юли 1993 г. в Алмати от президентите ⁤д-р Ж. Желев и Н.Назърбаев, се замислям за равносметката от 30-годишния ‍юбилей. Без оперативни данни! При последвали посещения на ⁣върха към Договора са добавени едноименни Декларация (през 1999‍ г. от елбаси = лидера на нацията, т.е. Назърбаев в София), Съвместно заявление за ⁢по-нататъшното развитие на отношенията (2003 г. на Г. Първанов в Астана) и Допълнителна рамка за развитие на отношенията от ⁣21.12.2015 г.,‌ подписана най-вероятно по време на едно от ‍3-те посещения след 2012 г.на екс-вицепрезидента Маргарита Попова.⁤ Според ​дипломата-политик И.Генов „добрата фея на България в Казахстан”, ​лична‌ приятеломентарът за умерените‍ постсъветски сунити, които са стимулирани ‌към национализъм от елитите. Този факт може да обясни защо има обезглавени военни и охранители​ – те може да​ са били противници ‌на​ националистическите⁤ идеи и да са били цел на нападения от страна на националистите.

Относно превземането на​ стратегически ‍обекти от въоръжени протестери, е възможно⁣ да​ е имало участие на спецслужби, които са подпомагали или координирали ⁣дейността на протестерите. Това е общо практикуван метод за превземане на власт в различни страни и региони.

Накрая, важно е да се избягва прилагането на стереотипни рецепти⁣ за революции и превземания на ⁣властта. Всеки случай е ‍уникален и изисква ‌индивидуален анализ и​ разбиране на конкретните ‍обстоятелства и фактори, които са довели до дадените събития.

ндирован ‍дългосрочно‍ от България и трима местни служители. Тоест, ако приемем, че за интереса към⁣ България може​ да съдим по броя⁣ на дипломатите ​на изпращащите страни, в София по 5 ‌дипломати ⁤както Казахстан са акредитирани в​ посолствата⁤ на Индия, Чехия, Израел, Египет, Палестина, Косово; по 6 – Полша, Сърбия, Индонезия; ⁤по 4 – Швейцария, Словакия, Албания, Беларус, Азербайджан,⁤ Южна ​Корея; по 3-ма резиденти само у нас Нидерландия, Белгия, Португалия, СРМакедония (без посланик), Грузия, Армения, Молдова,⁢ Монголия; по 2-ма дипломати, в т.ч. посланика: Финландия, Ирландия, Хърватия, Словения и Кипър; Дания – 1; Австрия и​ по-големите ДЧ на ‍ЕС⁢ – ​по над 7 души. Другата централно-азиатска държава, в която имаме‍ 1 дипломат – временно управляващ посолство в Ташкент, Узбекистан, поддържа 5‍ дипломати, но „ни покрива” от Турция.

Договорно-правната⁣ ни база с Казахстан и страните от региона бе новосъздадена до към 1995-96 г. във всички ⁤важни области на‌ сътрудничество⁢ – търговия, икономика, енергетика,⁣ финанси и данъчно‍ облагане, ​защита на инвестициите, транспорт, ⁢земеделие и гори, регионалното развитие и строителство, ⁣отдих‍ и туризъм, ⁣правна ⁣помощ, образованието‍ и науката, информационните и ​комуникационните ‍технологии, спорта, здравеопазването и социалното развитие, ⁤визовия режим, реадмисия. Впоследствие⁤ е ⁣била актуализирана с цел⁢ насърчаване на сътрудничеството под егидата на МПК ​(Междуправителствената българо-казахстанска ‍комисия за икономическо сътрудничество).‍ За над ⁤четвърт век МПК ‌проведе едва ⁤4 заседания заактивизиране на връзките между двете страни – последното IV-то (на 9-10 юни 2016 г., в Астана), а V-то,‍ планирано за март 2020 г. бе отложено заради пандемията. Както ​и президентското посещение на Р.Радев, договаряно за април 2020 г.

По‍ лични впечатления казахите ⁣ни възприемат⁤ като ‍родственици от далечното ⁢минало и близки по ⁢съдба в‌ миналото. Въпреки административното надгражданешението⁤ на​ местното⁢ население ‌към събитията.​ Възможно ⁣е, че обезглавените военни и⁣ охранители са били жертви на въоръжени протестери, които са действали самостоятелно и‌ без помощ от страна на ‌спецслужбите. Все пак, не можем да изключим и възможността за намеса на⁢ спецслужби в събитията, тъй като това е обичайна практика в‍ подобни ситуации.

Независимо от причините за събитията,⁢ важно​ е да се разбере какво иска народът и какви ​са неговите искания. Демократичните принципи трябва да бъдат ⁢зачитани и спазвани, за⁣ да се постигне ⁢мирно и стабилно развитие ⁢на обществото. Важно⁢ е да ​се избегнат конфликтите и да се намери общ⁣ език за решаване​ на проблемите.

Изглежда, че има сложни политически и⁣ социални динамики⁤ на работа във въпросната област. Възможно е, че умерените постсъветски сунити са били⁣ стимулирани към национализъм от елитите, които са имали интерес⁤ в това.⁤ Обезглавените военни и ⁤охранители може ⁣да са били жертви⁣ на въоръжените⁤ протестери, ⁢които може да са ⁣били подкрепени от спецслужбите или други интереси.

Мнението и отношението на местната българска диаспора може да бъде⁢ от съществено значение за разбирането на ⁤ситуацията‌ и за намирането‍ на⁣ решения за бъдещето. Важно е⁣ да се проведе открит диалог и да се изслушат гласовете на всички заинтересовани страни.

в>

Местната българска диаспора играе важна роля ​във всяка общност, особено в периоди ⁢на нестабилност и промени. Техните‍ мнения и отношения към събитията могат да бъдат ключови‍ за разбирането на обстановката и за бъдещето ‌на страната. Важно е да се чуят‍ гласовете на диаспората и да се ‌вземат предвид техните опасения и предложения. Те могат да​ бъдат⁤ важен фактор за⁣ стабилизирането на обстановката и за изграждането на по-добра бъдеще за ‍страната.нския⁢ националния отбор по футбол (професионалистки). Сред известните мъжки ​треньори бяха Станимир Стоилов‌ (Мъри),‍ Димитър ⁣Димитров (Херо), Никола Спасов (Адмирала), Цанко Цветанов, Георги Дерменджиев, Стойчо Младенов, Анатоли Нанков‌ + 22-ма футболисти, играли там.

Посланикът⁢ ни, ‌с кариера на „евроинтегратор” и заместникът му могат‌ да бъдат полезни на казахстанската страна за засиленото‍ партньорство и ‍сътрудничество с ЕС, но не е ясно, с богатите залежи на уран, въглеводороди и ⁣пр.,‌ „до каква дълбочина в ​Нур-Султан са⁤ готови⁣ да нагазят в евро-реката” на чиновничките в Брюксел.

Последните 4 изяви‌ на​ сайта на​ посолството ни касаят периода⁢ 29.03 – 12.12.2021 г. и изключително контактите с българската диаспора, етнокултурните центрове (БКЦ) ‍„Злата” в Павлодар, гр. Талдикорган, Алматинска област по ⁣повод​ официални български празници и 114-ата годишнина ⁢от преселването на българите в Казахстан, както ⁣и паметна ⁤вечер⁣ за 75-та годишнина от рождението‌ на етническия българин Олег ‌Димов – обществен деец и първи председател на сдружението​ „БКЦ на Казахстан“.

***

Меродавни и поучителни са публичните коментари⁣ и изказвания по темата за ‍размириците и събитията на проф.⁢ Татяна Дронзина, дългогодишен преподавател на студенти и докторанти, живяла и още‍ в​ контакти с Казахстан. Особено‌ тезите⁣ й за корупцията, икономическите и социално-психологическите мотиви на недоволството. Появиха се публикации⁤ за политическия трус от проф. ‍Боян Чуков, проф. Дарина‌ Григорова, Панко Анчев, от дежурните русофоби и​ русофили, привърженици на щатския атлантизъм ‍и опоненти, соросоиди, либерални​ глобалисти и ​тем подобни.

Феодално-племенните порядки на двувластие при предаване на властта в Азия а ⁣ла Дън Сяопин ⁤имаха традиции ​и преди⁤ алматинската версия ⁣Нурсултан Абишевич – Токаев в схемата Динмухамед Кунаев – Колбин ​– Назърбаев (1986-1993 г.).

През февруари 2020⁢ г в Източен⁣ Казахстан имаше етнически погроми срещу китайските мюсюлмани дунгани. С изгорени ⁤къщи‍ и ‍коли,⁢ пребити хора с нетипично за степните казахи-номади неуважение към живота. Следствие и на това, и като жест пред Китай бе арестът на шефа на Комитета за национална сигурност Масимов и уволнението⁤ на‌ 2-ма негови заместници. ‌Коментаторите бяха разделени относно истинската причина за⁢ сегашните вълнения: свръхзабогатяването на кланове, свързани с ​елбаси, контролиращи възловите печеливши домашни‍ индустрии, чиновническото ⁢високомерие при удвояването на цените на ⁢пропан-бутана‍ (списание Fortune и по казионна информация). Детонаторите на мирните първоначално протести са били използвани за активизиране на криминални структури, част от които имат⁢ боен ⁤опит от различни ислямистки терористични групировки!? Твърди се, ‍че през последния ⁤месец в страната⁢ навлезли над 20 хил. ислямски джихадисти. Токаев отричал това.

Проф. Григорова счита, че ​в случая мишената е Русия, а Украйна, Беларус,‌ Казахстан, Южен Кавказ са ⁤само подстъпите към ⁣руската крепост! Назърбаев наистина наложи многовекторна политика на равноотдалеченост от голямата ⁣имперска тройка САЩ, Китай, Русия; от Турция и Обединеното кралство, но предостави природните богатства порционирано на Chevron и ЕxxonMobile и Shell. ⁣Косвено можем да съдим, че след ‌началото на‍ масовите безредици множество НПО, финансирани от Запада, излязоха с редица⁣ политически искания, а не от социално-икономически характер. Публичният взрив бе насочен срещу властите и загрижената единствено за собственото си добруване олигархия около клана на елбаси, но се промъкнаха и съмнения да не би считаният за ‌управляем президент​ не затвърди своите позиции, ‍детронирайки ​приближени на Назърбаев с помощта на Русия и корпуса на ОДКС? Като​ дипломат ⁢със завидна международна кариера Касъм-Жомарт⁣ Токаев, подкрепяна⁣ от елбаси, нямаше как да е бил ​силно кланово обвързан с ‍феодалната власт. Познавачи напомнят, че на последните избори ⁢Нур-Отан (= ‍Светло отечество) партията на Назърбаев победи, но загуби 1 млн. гласа. И че младшият жуз в Източен⁣ Казахстан е по-бедният. ⁣Там, където‌ се случиха ⁢бунтовете. Тезата, че Западът поискал Казахстан само за себе си и чрез вълненията създавал огнище на нестабилност близо до границите на Русия и Китай и засягал интересите ‍на тези две страни ми се струва съмнителна. Защото този път, за разлика от Киевския майдан, ⁢събитията в Киргизстан, Планински ‌Карабах, Беларус и ⁣под. нежелани „предизвикателства” за Кремъл⁢ и ​ Москва и Пекин „бяха в час” и отиграха​ точно.

Изхождайки ‌от опит ⁤в постсоциалистически региони и ​райони все пак останаха подозрения⁢ за некадърна намеса отвън. Казахите са умерени постсъветски сунити, стимулирани последователно‌ от елбаси⁤ към национализъм. А как да си обясним тогава обезглавените, според медиите, военни и охранителя? А безпрепятственото превземане от ‌въоръжени протестери на стратегически обекти дали⁣ би било ‍възможно без да са били ‌прикривани от СС​ (=спецслужбите) ? При това ​се въздържам от разсъждения по шаблона „тюркоазено-жълта⁣ революция” в духа на ⁢еднообразните рецепти на⁣ нежни, кадифени и⁣ тем подобни революции,​ пролети ⁢и майдани около⁣ очертанията на бившите СССР и източен⁣ блок, „Третия свят” и границите на Руската федерация.

Важното в случая е мнението и отношението на местната българска диаспора.

#България #Казахстан​ #на #фона #на⁣ #странните #бунтове ⁤#там ​#през ‍#т.м

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.