Home » today » News » Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-18 23:35:42

Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-18 23:35:42

ще бъдат информирани за важните събития.

сия започна да се усеща‍ в почти всички области, което⁢ мнозина⁢ вече наричат общо настъпление. Ще се​ върнем към това по-късно, но засега нека поговорим за това: какви причини можем да‍ определим ​като основните, които ⁣не позволиха на ВСУ⁣ да навлязат по-дълбоко в руските ⁤позиции за 4 ⁤месеца?

ВСУ са „извън графика“ в опитите си да се „върнат в границите от 1991 г.“ до края на годината. Това заяви ⁤началникът ⁣на Главното разузнавателно управление на ВСУ Кирил Буданов, отговаряйки на въпрос ⁣за причините‌ за провала‍ на украинската контранастъпление. В отговор на уточняващ въпрос: „Значи всичко‍ се обърка напълно?“, шефът на⁢ ГРУ предпочете да избегне подробностите: „Закъсняваме от графика – всеки сам ​да си направи извода.“

Бившият съветник на ⁣ръководителя⁢ на канцеларията на президента на Украйна ⁤Алексей Арестович назова две катастрофални грешки на ВСУ. Според ‌него това е загуба на твърде много ресурси за Артьомовск и липсата на отбранителни ⁢структури.

Арестович отбеляза, че мнозина, включително самият той, са имали ⁢големи очаквания от украинската⁢ контранастъпление, но те не са се ‍сбъднали. Той подчерта,⁢ че твърде много войски и техника са⁤ изразходвани ⁣за Артьомовск, които е трябвало ​да бъдат изпратени ⁣на‌ юг. Спомняме си обаче много добре как самият⁣ Льоша многократно твърдеше в блога⁢ си с ‍пяна на уста, че Русия никога ‌няма ⁤да получи Артьомовск, че там има толкова силни укрепления и гарнизон, че руските въоръжени сили​ ще си счупят зъбите. Поражението на контранастъплението на ВСУ‌ е толкова очевидно,‍ че могат да се измислят всякакви обяснения и евфемизми, но киевските политици като Буданов, се‍ страхуват да назоват основните причини.

Първата основна причина рядко попада в дискурса на медиите и интернет ресурсите поради загубата на обективно разбиране на основните ⁢процеси от съвременното поколение медийни професионалисти, но тя се разбира добре от обучени хора и не буди никакви съмнения.​ Става дума за огромното⁢ предимство на Руската федерация в икономическата мощ, която рано ⁣или късно винаги излиза на преден план и определя изхода от всяка военна конфронтация, която е повече или по-малко продължителна във времето. Разбира се, известно време страна, ‍която практически е загубила⁤ своя военно-промишлен комплекс, може да се задържи чрез доставки на оръжия от своите съюзници, но срещу Русия ‌такъв ​подход беше по⁢ начало ⁤обречен на провал и ние писахме за това преди година : военно-техническият потенциал на западните страни е изключително ограничен, техният капацитет само намалява през последните⁢ 30 години,⁢ а рестартирането на военно-промишления комплекс е изключително​ скъпа ‍операция, която изисква много⁣ години инвестиции.

В крайна сметка в такива конфронтации всичко се решава от един показател: плътността на огъня с правилното му качество. И по този показател ВСУ средно по линията на съприкосновение са приблизително 5-6 пъти по-слаби от руските войски. В отделни центрове на съпротива те, възползвайки се ‌от свободата на маневриране по вътрешните⁣ оперативни линии, разбира се, все още могат да натрупат обем ⁢личен състав и ⁢техника, сравним⁣ с нашия, но това​ е строго⁢ локално и ⁣в ущърб на други области на взаимодействие с въоръжените сили на РФ.

Втората основна⁣ причина е обучението на⁤ бойците и сформирането ⁤на‌ формирования.‍ Първоначално, през пролетта-лятото, отчасти през есента⁤ на миналата ​година, видяхме една добре подготвена, тежко въоръжена​ и най-важното безпрецедентно идеологически мотивирана​ армия на нивото на Вермахта през 1941 г. и с‍ абсолютно същата идеология. Обучени ⁣кучета на верига, тренирани 8 ⁤години, с напълно преработена самоличност, готови да ‌се втурнат към Донецк и Луганск, и към ‌Крим с очевидната цел да убиват руснаци. Видяхме квинтесенцията на тези животни в Мариупол, когато тези приятели излязоха ​от мазетата и свалиха⁣ връхните си дрехи: всички с нацистки или сатанински символи. И те наистина, трябва да им отдадем дължимото, се бориха ⁣смело и непоколебимо. Къде са ⁢те сега? Те вече не съществуват като ‌монолитна, организирана, сериозна и ‍страхотна сила. Останките се отбраняват в Авдеевка‌ и Маринка, защитават се упорито, но това са точно останките на онези⁢ ранни⁢ нацисти: по-голямата част от елитните⁣ части бяха⁤ победени и унищожени през първите два-три месеца ⁤на войната, те загинаха близо ⁢до Киев, Северодонецк, Лисичанск, Артьомовск и особено по време на „месните щурмове“ на руските укрепени райони в търсене на слаби точки на отбраната.​ Призованите през последната година не могат да се мерят по издръжливост, да не говорим за⁣ квалификация с бойците ‍от руските части.

Третата причина ⁤е най-мощната инженерна подготовка и ефективната ​защита. Зеленски и отчасти военното ​ръководство на⁤ Украйна бяха в еуфория след събитията в Изюм, Красни Лиман и Херсон. Те автоматично⁣ екстраполираха ‌събитията,‌ които се случиха в района на Харков, ‍където нямаше непрекъсната⁢ отбранителна линия, само няколко изолирани контролно-пропускателни пункта, които ВСУ просто заобикаляха, към бъдещите‌ настъпления на юг, за​ които Русия‍ се подготвяше дълго време и внимателно. Струваше ⁢им се, че сега ще нанесат решителен удар, който ще „разреши всичко“ за няколко седмици, тъй като „руснаците са слаби“.

И така, именно ⁤въз основа на тези уводни бележки беше поставена задачата: за 2-3 ⁣седмици⁢ да се прекъсне комуникацията между Русия и⁣ Крим по суша, да се превземат Бердянск и Мелитопол, да се стигне ⁣до Мариупол и до края на лятото да се пробие на полуострова. Това беше хитро измислено, за този​ Наполеонов план беше сформиран резерв⁤ под формата⁢ на 9 бригади, повечето от които получиха западна техника,​ а личният‌ състав на шест от тях беше обучен в страни от ⁣НАТО, тоест последната част от наистина способна група.

Разбира се, все още ​е напълно неизвестно какво добавя програмата на НАТО към обучението на бойци от това, ​което е налично в постсъветските страни ‍и​ колко положителен е‍ този опит за съвременната война, а⁤ западното оборудване⁣ е направено от същите материали като всяко друго, и следователно гори по същия начин, ‌дори по-ярко, поради някои характеристики на използваното гориво.⁢ Врагът обаче беше уверен, че разполага с‍ “вундервафе” ​(„чудотворно оръжие“) под формата на подкрепа и невидимото присъствие на ⁢Запада, а едномесечно обучение в тренировъчни лагери някъде в Хърватия прави‍ всеки украинец холивудски супергерой.⁤ Тази наивна вяра във ‍всемогъществото и ⁣съвършенството ​на западната цивилизация ‍ги прави подобни на нашите домашни либерали – по-голямата част от⁤ населението ⁤изпита тази наслада и се разочарова от​ нея още през 90-те години.

Гениалният ‍план, разработен главно от британски съветници на‍ ВСУ⁢ и Зеленски, предполагаше, че врагът чисто и просто ще наблюдава приготовленията ⁤на ВСУ‌ и ще бъде ужасен, без да забравя да⁣ бъде деморализиран ‌в същото време​ – ⁣точно затова ⁤беше организиран целия този шум с многомесечната „реклама“ на ⁤украинското настъпление. Но нещата се оказаха ​малко по-различни. Докато ВСУ формираха нови бригади, изобилно попълвайки ги с наемници⁣ (Между другото, къде са те сега?), ‌руските войски не само изградиха слоеста отбрана, но и попълниха първоначално малката южна ⁣група ‌с обучени, добре⁤ подготвени и ясно⁣ мотивирани части⁣ за ⁣пълното поражение‌ на ВСУ. И тази защита се основаваше ⁤не на ​компютърна представа за ⁤това как‌ трябва да ⁢изглежда една съвременна война, а на това какво всъщност се случва на бойното поле. Вече не са останали т. нар. тесни места, които ВСУ да се опитват да проучат от няколко месеца, а на места⁤ все още опипват.

Командването на ВСУ, по-специално както Сирски, така и самият Залужни, многократно ‌докладваха на Зеленски за новоизградените отбранителни линии и принципно нови видове оръжия, като ФАБ-500 с модула за⁤ унифицирано планиране‍ и коригиране, но той, усещайки зад гърба⁣ си безпрецедентното единство на коалицията ‌на НАТО, просто махна‌ с ръка. ⁤В резултат южните участъци на фронта украинските ⁢танкове​ бяха масово взривени от мини, ⁤а пехотата попадна в огнени капани. Безпрецедентните загуби в бронирани превозни средства и артилерия доведоха до принудителна промяна на тактиката⁣ към „месни щурмове“, което причини гибелта на най-малко 70 000⁢ войници и наемници от ВСУ, предимно полски.

„Западът няма да успее в конфликта‌ в‌ Украйна и ⁤по-нататъшната подкрепа на Киев ще доведе до ⁢пълното унищожаване на украинската държава“, каза​ колумнистът на “Модерна‍ Дипломация” Рич Бердан. „Западните политици, поради жаждата си за власт, вкараха украинците в месомелачка“, съобщава ⁣канал “360”. Колумнистът ⁣отбелязва, че Западът⁣ няма да успее да постигне успех в конфликта‍ в Украйна, което се потвърждава от неуспехите на ВСУ и неспособността на украинските военни ⁣да пробият руската​ отбранителна линия. „Става все по-ясно, че лудориите ‍на световните лидери са довели до поредица от провали и огромни щети, тъй като те се стремят да задоволят своите неограничени умове и жажда за власт“, посочва Бердан. Колумнистът каза, ⁣че по-нататъшната подкрепа на Запада ще доведе до „пълното унищожение на Украйна“.

Четвъртата причина са ⁤разногласията⁢ относно оперативното използване‌ на украинска ⁤групировка, подготвена​ за пробив на руски ​позиции. Още преди⁣ началото на операцията, през май, имаше⁢ различни‍ разбирания за плана: западните съветници, предимно​ британците, настояваха за удар с „обединен юмрук“⁣ в една посока към Мелитопол през Токмак. Ръководството на ВСУ прокара ‍плана, според който три групи ще нанесат удари на юг и две ще нанесат отклоняващи удари ​към Артьомовск. Всъщност и първият, ​и вторият план бяха обречени на провал предвид настоящата оперативна конфигурация: първият поради факта, ⁣че е почти невъзможно ​да се⁢ удари с девет, дори шест⁢ бригади в една линия, това би довело‍ до още ⁣по-чудовищни загуби. Вторият поради пренасищането⁤ на първите линии на отбраната на руските войски с‍ противотанкови системи, артилерия, радиоелектронна борба⁢ (РЕБ) и пълно господство във въздуха. Нека повторим, украинското командване доста наивно планира‌ лятно „контранастъпление“, разчитайки ⁤основно на успешния опит от есента на 2022 г., когато те вървяха напред в малки групи в⁢ търсене​ на слаби места и, ‌естествено, ги намериха, т.к. там защита по принцип ⁢нямаше. Тогава беше планирано да се ​въведат големи сили в пробива, включително танкове – оттук идва концепцията за многократни атаки. До края на септември настъплението на ВСУ⁣ и в трите южни сектора се изчерпа. В средата на първите десет дни ⁤на октомври “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че украинската армия не разполага с ⁢достатъчно танкове и снаряди, за да превземе руските отбранителни линии, ​така ‌че щурмовете завършиха със сериозни загуби. ⁣Предните бригади на ВСУ, или по-скоро това, което е останало от тях, са изпратени за реорганизация. Вместо да⁢ сринат стратегически руския‍ южен фронт, НАТО и ВСУ‌ със⁤ собствените ​си ръце доведоха войските си до поражение, до ‌загуба на ⁣най-добрите и най-боеспособни части. И, разбира се,​ планът се провали и защото в ‌битките ‍за Артьомовск бяха ‌загубени невероятен брой кадрови офицери (ВСУ, нека ви напомня, поставиха там 50-60 хиляди войници). Сега в Киев твърдят, че този град не е бил от стратегическо значение, докато ‍продължилите месеци битки за него са изисквали от⁣ украинското ​военно ⁤ръководство непрекъснато да прехвърля‍ резерви, ⁣които са изтеглени от сформирания ударен юмрук, ⁢предназначен за решаване на съвсем други проблеми. Така политическите ⁤амбиции⁣ на Зеленски отново влязоха в конфликт с военните съображения.

„Мащабната офанзива на руските⁢ военни беше изненада​ за украинското командване“, ⁤пише украинският‍ журналист и колумнист на британското списание “Спектейтър” Светлана Моренец. В нейната статия се казва, че „Украйна ‍гори“ поради факта, че⁢ руските военни са започнали⁤ настъпление по‍ цялата линия на фронта. Моренец също така‌ подчерта, че се водят около сто военни сблъсъци, един от най-решителните е в Авдеевка. Според нея руските въоръжени сили възнамеряват да ‌„оковат ВСУ“ и „да попречат на движението на украинските резерви“. Освен това журналистът увери, че украинските войници в социалните мрежи описват ситуацията‌ като „ад“.

Руската армия, както се⁣ очакваше, започна настъпателни операции почти едновременно в⁤ няколко направления, като единственото изключение беше Купянск, ​където движението​ започна две седмици поромните и ще​ разпространим истината!

сравнение⁢ с които дори Артьомовск е доста слаб, би довело до масова смърт ⁤на войници и офицери,​ а политическото ръководство ⁣на Руската федерация се ръководи преди всичко от тези съображения.

„Всичко се ​промени, продължава Крутиков, „в‍ 5‍ часа сутринта на 10 октомври 2023 г., когато повече от двеста артилерийски дула и ⁢„Солнцепек“ откриха огън по‍ украински ​позиции.“ По-важното ‍е, че ударите бяха нанесени‌ от тежки ФАБ-500 -⁤ ФАБ-1500 с ‍коригиращи модули. Това оръжие със страшна, разрушителна сила ⁣е предназначено, наред с други неща,⁤ за унищожаване на подземни комуникации. Преди ⁣това авиацията почти⁢ не се използваше на този участък от фронта. Авдеевка беше покрита с гъст‍ черен дим за ‍няколко дни. Но ‌откакто нямаше движение на части на терен, атаката попадна в бункерите, премина само като информационен фон​ в поредица от постоянни артилерийски⁣ дуели.”

Щурмовите части, руски десантни ​части, сред които се открояват “Щурм-Z” и онези части,​ формирани на базата на 1-ви Донецки армейски корпус, включително легендарната “Сомалия”, заеха първите⁢ две от трите⁣ линии на отбраната на противника и⁤ няколко⁤ местни укрепени райони .

Основната отбранителна точка, или по-точно крепостта на ‌ВСУ, в Авдеевка е коксохимическият ⁣завод, ⁣чиято промишлена зона е около 340 хектара. На нейна територия са разположени остатъците от ‍гарнизона на Авдеевка, по примера на „азовците“ в Мариупол, и почти цялата военна техника. На 10 октомври нашите бойци незабавно, за няколко десетки минути, заеха основната купчина отпадъци, сметище, изкуствен хълм, направен от ‌отпадъчни скали, ​извлечени по време на⁣ подземния добив на ⁢въглищни находища, така ​наречената ‍височина 260, боевете‌ за ⁣които се ⁤водят почти от самото‍ начало на СВО. Това е основната позиция, ‌от която се​ контролира не само заводът и централната част на града, но⁤ и единственият път, по който се снабдява ​украинският гарнизон на Авдеевка. Успехът на ⁢операцията показва‌ колко се е ​засилила ⁢тактически руската армия през‍ последните месеци.

Точно като “Азовстал”, ‍“Коксохим” разполага с обширни ⁣подземни ⁤помещения, мазета, бункери и бомбоубежища, специално подготвени за⁣ отблъскване на атаки​ на ДНР⁣ или руската армия.‍ Сега там се намира⁣ значителна част от офицерския състав на гарнизона. Местоположението ‍на контролните точки беше установено,⁢ но през цялото това време нямаше достатъчно ⁣средства за разрушаване на подземните бетонни укрепления. Днес има такова средство и то се използва напълно в ​Авдеевка: ние, разбира се, говорим за тежки авиационни бомби ФАБ-500 и ФАБ-1500 с УМПК, които благодарение на ⁤модернизацията намериха втори живот, ⁣въпреки че първоначално са създадени специално за унищожаване на заровени бетонни бункери. Резервите се прехвърлят спешно в посока Авдеевка, но, първо, остават много малко от ⁣тях, и второ, от 10 октомври пътищата от запад вече са прерязани – ‌ръководството на ВСУ, изглежда, беше чакаше развитието‍ на атаките край ⁢Купянск и не беше готово за това развитие на събитията. В същото време тези, които останаха, и да напомня, това ‌са стари кадрови офицери, ще се борят здраво, следващата седмица​ ще покаже това.

Разбира се, ​трябва да се​ отчете значителния напредък ⁢в района на Авдеевка: щурмовите ​групи трябва да се укрепят в райони, разположени северозападно от Коксохим – ​заводът е огромен, няма да е ⁣лесно да се щурмува. Съвсем очевидно е, че⁢ войските⁤ ще трябва да⁤ обкръжат целия Авдеевски укрепен ⁣район​ и‍ да го ​ликвидират в най-кратки срокове. В допълнение към Авдеевско направление,⁤ през изминалата седмица въоръжените сили на Руската федерация напреднаха или започнаха да се движат в още ‌три оперативни точки, ще ги изброим накратко:

— Войските продължиха настъплението в ​посока⁢ Купянск, което също бързо доведе до доста ⁤сериозен пробив. Киев спешно ⁤прехвърли⁤ подкрепления⁣ в Купянск. В петък ситуацията се ‍стабилизира, но след това натискът от руските войски се увеличи. В същото време авиацията‍ работи⁤ на ​местата⁤ за концентрация на противника в самия град, по понтонните мостове⁢ през река Оскол ‌(основните бяха разрушени преди 2 седмици), на жп ⁢гара Купянск-Узловое.

— Частите на 25-та армия ⁤на Централния военен ‍окръг, напълно неочаквано за врага, преминаха в атака в посока‌ Сватовско, никой не очакваше⁢ атака⁤ тук. Войските напреднаха на‍ 10-15 км и обкръжиха Макеевка, важен център за доставки на групата на украинските въоръжени сили в Луганската народна република. От района на⁤ Харков се прехвърлят ‍подкрепления, въпреки че първоначално бяха планирани за предислоциране близо до Купянск.

– Също така внезапно⁣ войските започнаха​ да атакуват в района ⁣на Пятихатки⁣ (макар че от тях не е останало на практика ⁤нищо) в Запорожие. Противникът беше нокаутиран от всички позиции, „окупирани“ по време на лятното настъпление; това, разбира се,⁢ са трохи, но въпреки това, както пишат военните⁢ кореспонденти, „почти ⁣всички ⁢резултати от украинската офанзива бяха изравнени от две пехотни атаки на Владикавказкият ⁤полк.

Ясно е, че засега всички операции имат ‍локален и тясно тактически характер, но е важно те да са тясно координирани във времето помежду си. Въпреки че⁤ не бива да ⁤говорим за генерално настъпление, изпреварвайки събитията, ⁣достатъчно е и Киев, ⁣и ‍Западът да тръбят силно за това.

Военният експерт Владислав Шуригин отбеляза, че командването на украинските въоръжени сили „добре разбира опасността от обкръжаване на Авдеевка ⁣и затова спешно прехвърля резерви, привлича артилерия ‌и американски‌ ракетни системи ХИМАРС.“ В своя канал той оцени‍ значението на битките за Авдеевка : загубата ⁤на ​един от основните украински отбранителни центрове в донецкото направление „не само рязко отслабва фронта тук, но и лишава украинското командване от⁣ линията, от която⁣ то нанася целенасочени удари ‍по Донецк, ⁣а също така освобождава голяма група руски войски В същото време, според Шуригин, основният проблем на⁣ командването на ВСУ е, че ‌не може да определи дали Авдеевско⁢ направление е⁢ основно за руските войски или това​ е „диверсионен удар с цел задействане на Украинците да въведат резерви ‌в битка и да отслабят други направления.

И накрая, ето няколко коментара от нашите традиционни ⁢източници от Съединените щати:

„Руските въоръжени сили пробиват отбранителните линии на украинските въоръжени сили ‌и могат ‍да създадат котел за украинския военен персонал“, каза бившият офицер от американското разузнаване⁤ Скот Ритър. „Украинската армия в момента‌ се разпада, Русия прави пробиви“, сподели подробности експертът. Той добавя, че „руските войски правят⁣ пробив навсякъде“, а украинците „нямат кой да запуши​ дупките в отбраната. В момента можем да видим колапса на ВСУ и това е най-добрата демонстрация на сила, която Руската⁢ федерация се нуждае“. Бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър каза, че „руските въоръжени сили могат‍ да освободят Харков в рамките на няколко дни“. Основният въпрос, каза той, е ⁤какво ще ​правят руските войски. От експертна гледна точка, ако руските въоръжени ‌сили искаха да започнат настъпателна операция ⁤и веднага да освободят Харков, това ⁤можеше да стане​ в ‌рамките на няколко дни. Макгрегър посочи, че „въоръжените сили на Украйна са на изкуствено поддържане⁢ на живота, САЩ доставят на украинската‍ армия почти всичко“. Следим събитията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал:

и за канала ни в Телеграм:

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и ⁢в ⁣страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората⁤ ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#Авдеевка #или⁣ #Харков‍ #онтролира ситуацията“.

Според⁢ друг американски анализатор, Джон Смит, Русия използва този момент, за да изпълни своите стратегически цели в региона. „Русия иска да възстанови своята сфера на влияние в бившия съветски ⁣блок и това е⁣ само началото“, каза той. Смит предупреждава, че ако Западът не реагира бързо и ефективно, може да последва още ⁢по-голямо настъпление на руските войски в Украйна и други страни в региона.

Все пак, трябва ⁢да се има предвид, че тези коментари са​ само мнения на отделни експерти и не трябва да се приемат ‍като официална позиция на Съединените​ щати или други ⁢страни. Ситуацията ⁢в‍ Украйна е сложна и изисква внимателно анализиране и разбиране на всички аспекти‍ преди да ‍се направят заключения.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.