Home » today » News » Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-18 21:27:05

Авдеевка или Харков? – Поглед Инфо – 2024-05-18 21:27:05

ще бъдат информирани за актуалните събития.

сия започна да се усеща ‍в почти всички области, което‌ мнозина ‍вече наричат общо настъпление. Ще се върнем към ⁤това по-късно, но засега нека ‍поговорим⁤ за това: какви причини можем да ‍определим като основните,⁣ които не позволиха​ на ВСУ да навлязат по-дълбоко в руските позиции ‍за 4 месеца?

ВСУ ⁣са „извън графика“ в опитите си да се „върнат в​ границите от 1991‌ г.“ до края на годината. Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на ВСУ Кирил ⁣Буданов, отговаряйки на ‍въпрос за ⁢причините за провала на украинската контранастъпление. В отговор на уточняващ въпрос: „Значи всичко се обърка напълно?“, шефът на ГРУ ⁢предпочете⁤ да избегне подробностите:​ „Закъсняваме от‌ графика – всеки сам да ⁣си направи извода.“

Бившият съветник на​ ръководителя на канцеларията на президента на ‍Украйна⁣ Алексей Арестович назова две катастрофални грешки на ВСУ. Според него това е⁣ загуба на твърде много ресурси за⁣ Артьомовск и липсата на отбранителни структури.

Арестович отбеляза, че мнозина, включително самият той, са имали ⁤големи очаквания от украинската контранастъпление, но те не са се сбъднали. Той подчерта, че твърде много войски⁢ и техника са изразходвани за Артьомовск, които е трябвало да бъдат изпратени на⁣ юг. Спомняме си ⁢обаче много добре как самият Льоша многократно твърдеше в блога си с пяна на уста, че Русия ⁢никога няма ⁢да получи Артьомовск, ⁢че там има толкова силни укрепления и гарнизон, че руските въоръжени сили ще си счупят зъбите. Поражението на контранастъплението⁢ на ВСУ е толкова очевидно, ​че могат да се измислят ⁢всякакви обяснения и⁢ евфемизми, но киевските‍ политици като Буданов, се страхуват да назоват основните причини.

Първата основна причина рядко попада в⁢ дискурса на медиите ⁤и интернет ресурсите ‌поради загубата на обективно разбиране на ⁤основните процеси от съвременното поколение медийни ⁣професионалисти, ‌но тя се ‌разбира добре от обучени хора и не буди ​никакви съмнения. Става​ дума за огромното предимство на Руската ⁢федерация​ в икономическата мощ, която рано или късно винаги излиза ‍на преден ‌план и определя изхода от всяка военна конфронтация, която ⁣е повече или по-малко ‍продължителна⁣ във времето. Разбира се, известно време страна, която​ практически е загубила своя военно-промишлен комплекс, може ⁣да се задържи чрез доставки на оръжия от своите съюзници, ⁢но срещу Русия⁣ такъв​ подход беше по начало обречен ‌на провал и ние писахме за това преди година : военно-техническият потенциал на западните ‌страни е⁣ изключително ограничен, техният капацитет само​ намалява⁤ през последните​ 30 години, а рестартирането на военно-промишления комплекс е изключително скъпа операция,‍ която‍ изисква много години инвестиции.

В ⁣крайна сметка⁤ в такива конфронтации всичко се решава от​ един показател: плътността на огъня с правилното му качество. И по този показател ВСУ средно по линията на съприкосновение са приблизително ⁣5-6 пъти по-слаби от руските войски. В отделни центрове на съпротива те, възползвайки се от свободата на маневриране по ​вътрешните ‌оперативни ‍линии, разбира се, все още могат да натрупат обем личен състав и техника, сравним с нашия,‌ но това е строго локално и⁢ в ущърб на други области на взаимодействие с въоръжените сили​ на РФ.

Втората основна причина е обучението на бойците и сформирането на формирования. Първоначално, през⁢ пролетта-лятото, отчасти ⁢през есента ⁤на миналата година, видяхме една‌ добре‌ подготвена, тежко въоръжена и най-важното безпрецедентно идеологически мотивирана армия на нивото на Вермахта през 1941 г. и с‍ абсолютно същата идеология.⁢ Обучени кучета на верига, тренирани 8 години, с напълно ⁢преработена самоличност, готови да се втурнат към Донецк и Луганск, и към Крим с очевидната цел да убиват руснаци. Видяхме квинтесенцията на ⁣тези животни в Мариупол, когато тези приятели ⁤излязоха от ‍мазетата и‍ свалиха връхните си дрехи: всички с нацистки или сатанински символи. И ⁤те⁤ наистина, трябва да⁤ им отдадем дължимото, се бориха смело ⁢и непоколебимо. Къде са те сега? Те ⁣вече не съществуват като монолитна, организирана, сериозна и страхотна сила. Останките се⁢ отбраняват в Авдеевка ‍и Маринка, защитават се упорито, но това са точно останките на онези ранни нацисти: по-голямата част от елитните части бяха победени и унищожени ​през първите два-три месеца на войната, те загинаха близо до​ Киев, Северодонецк, Лисичанск, Артьомовск ‌и особено по време на „месните щурмове“ на руските укрепени ‍райони⁣ в търсене на слаби точки на отбраната. Призованите през последната година не могат да се мерят по издръжливост, да не говорим за квалификация​ с бойците‍ от руските части.

Третата причина е най-мощната инженерна подготовка и ефективната защита. Зеленски и отчасти ​военното ръководство на Украйна бяха в еуфория след‍ събитията в Изюм, Красни Лиман и Херсон. Те автоматично ⁤екстраполираха събитията, които се ​случиха в района на Харков, където ⁣нямаше непрекъсната отбранителна линия, само няколко изолирани контролно-пропускателни пункта,⁤ които ВСУ просто заобикаляха, към бъдещите настъпления на ‍юг, за които Русия се подготвяше дълго време и⁤ внимателно. Струваше им се, че сега ще ‌нанесат решителен удар, който ще⁤ „разреши всичко“ за няколко ​седмици, тъй като „руснаците са слаби“.

И така, именно въз основа на тези уводни бележки беше‍ поставена задачата: ⁢за 2-3 седмици да се прекъсне комуникацията между Русия и Крим по суша, да се превземат Бердянск ⁤и Мелитопол, да се стигне до⁣ Мариупол и до края⁤ на лятото да се пробие на полуострова. Това беше хитро измислено, за този Наполеонов план беше сформиран резерв ‍под формата на 9 бригади, повечето от ‌които‍ получиха западна техника, ‌а ‍личният състав на шест от тях беше обучен в страни от НАТО, тоест последната част от наистина способна група.

Разбира се, все още е напълно неизвестно какво добавя програмата на НАТО към⁢ обучението ‍на бойци от това, което е налично в постсъветските​ страни ​и колко положителен е този опит за съвременната война, а западното оборудване е направено от същите материали⁢ като всяко ⁣друго, и следователно гори⁢ по същия начин, дори по-ярко, поради някои характеристики на използваното гориво. Врагът обаче ⁢беше уверен, че разполага с “вундервафе” („чудотворно‍ оръжие“) под формата на подкрепа и невидимото присъствие на Запада, а едномесечно обучение в тренировъчни лагери някъде в Хърватия прави всеки украинец⁣ холивудски супергерой. Тази наивна вяра във всемогъществото ⁣и съвършенството на западната цивилизация ги прави подобни на нашите домашни⁣ либерали -‍ по-голямата ⁢част⁤ от населението изпита тази наслада и се разочарова от нея още през 90-те години.

Гениалният план, разработен главно ‍от британски съветници на ВСУ и Зеленски, предполагаше, ‌че⁢ врагът чисто и просто⁢ ще наблюдава приготовленията на ВСУ и ще бъде ужасен, без да забравя да бъде деморализиран в ‌същото време – точно затова беше организиран целия този шум с многомесечната „реклама“ на украинското ​настъпление. ⁢Но нещата се оказаха малко по-различни. Докато ВСУ формираха‍ нови бригади, изобилно попълвайки​ ги с наемници (Между другото, къде са те сега?), руските‌ войски не само изградиха слоеста отбрана, но и попълниха първоначално малката южна група с обучени,⁤ добре подготвени и ясно мотивирани части за пълното поражение на ​ВСУ. И тази защита се основаваше не на компютърна представа за това как трябва да изглежда една съвременна ⁢война, а на‍ това какво всъщност се ‌случва на бойното поле. Вече не са⁢ останали т. нар. тесни места, които ВСУ ⁣да⁤ се опитват да проучат от няколко месеца, а ‌на места все още опипват.

Командването на ВСУ, по-специално както Сирски, така и самият Залужни, многократно докладваха на Зеленски за новоизградените отбранителни ‍линии и принципно нови ⁢видове оръжия, ‍като ФАБ-500 с модула ​за унифицирано планиране и коригиране, но той, усещайки зад гърба си безпрецедентното единство на коалицията ⁢на НАТО, просто⁣ махна с ръка. В резултат⁢ южните⁢ участъци на фронта украинските танкове‍ бяха масово взривени‌ от мини, а‌ пехотата попадна в огнени капани. ⁤Безпрецедентните загуби в бронирани превозни средства и артилерия доведоха до принудителна промяна на ⁤тактиката към „месни​ щурмове“, което причини гибелта на най-малко 70 000 войници и наемници ⁣от ВСУ, предимно полски.

„Западът няма да успее в конфликта в ‍Украйна и‍ по-нататъшната подкрепа на Киев ще доведе до ⁤пълното унищожаване на⁤ украинската държава“, каза колумнистът ⁣на “Модерна Дипломация” Рич Бердан. „Западните политици, поради жаждата си ⁢за власт, вкараха украинците в месомелачка“,⁢ съобщава канал “360”. Колумнистът отбелязва, че Западът няма да успее да постигне успех в​ конфликта в Украйна, което се потвърждава от неуспехите на ВСУ и неспособността на украинските военни да‌ пробият‌ руската ⁣отбранителна линия. „Става⁤ все по-ясно, че лудориите на световните лидери са довели до поредица от провали ⁣и огромни щети, тъй ‍като те се ⁣стремят ‌да задоволят своите неограничени умове и жажда за власт“, посочва Бердан. Колумнистът каза,⁤ че по-нататъшната подкрепа на Запада ще доведе до „пълното‌ унищожение ⁤на Украйна“.

Четвъртата причина са разногласията относно оперативното използване ⁤на украинска групировка, подготвена​ за пробив на руски позиции. Още⁤ преди началото на операцията, през май,⁣ имаше различни разбирания​ за плана: западните съветници, предимно британците, настояваха за удар с „обединен юмрук“ в една ⁤посока ⁢към Мелитопол през⁤ Токмак. Ръководството на ВСУ​ прокара плана, според който⁢ три групи ще нанесат удари‌ на​ юг и две ще нанесат отклоняващи удари към⁤ Артьомовск.‌ Всъщност и първият, и вторият план бяха обречени на ⁣провал ⁤предвид настоящата оперативна‍ конфигурация: първият поради факта, че е почти ⁢невъзможно да‌ се удари с девет, дори шест бригади в една линия, ⁤това би ‌довело до още по-чудовищни загуби. Вторият поради пренасищането на първите линии на отбраната на руските войски с противотанкови ​системи, артилерия, радиоелектронна борба (РЕБ) и ⁢пълно господство във въздуха. Нека повторим,‌ украинското командване доста наивно планира лятно „контранастъпление“, разчитайки основно⁣ на успешния опит от есента на 2022 г., когато те вървяха⁣ напред в малки групи в търсене на слаби места и, ‌естествено, ги намериха, т.к. там защита по принцип‌ нямаше.‌ Тогава беше планирано да се ‍въведат големи ​сили⁣ в пробива, включително танкове – ​оттук ⁤идва концепцията за многократни ‍атаки. До края на септември настъплението на‌ ВСУ и в трите ⁤южни ⁢сектора се изчерпа. ​В средата на първите десет дни на октомври “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, ‌че украинската⁤ армия не разполага с достатъчно танкове и⁢ снаряди, за да превземе⁢ руските‍ отбранителни линии,⁣ така че щурмовете завършиха със ​сериозни загуби. Предните бригади на ‍ВСУ, или по-скоро това, което‌ е‌ останало​ от тях, са изпратени за реорганизация. Вместо да сринат стратегически руския южен фронт, НАТО и ВСУ със ⁣собствените​ си ръце доведоха войските си до ‍поражение, до загуба на най-добрите ​и най-боеспособни части. И, разбира се, ⁢планът се провали⁤ и защото в битките‌ за ​Артьомовск бяха загубени невероятен брой кадрови офицери (ВСУ, нека ви ⁤напомня, поставиха там 50-60 хиляди войници). Сега в Киев твърдят, че този град не е ‌бил от стратегическо значение, докато продължилите месеци битки за⁤ него са изисквали от украинското военно ръководство ⁤непрекъснато да прехвърля резерви, които са изтеглени от‍ сформирания ударен юмрук, предназначен за решаване на съвсем други проблеми. Така политическите амбиции на Зеленски ⁤отново влязоха в⁣ конфликт с военните съображения.

„Мащабната офанзива на руските ⁢военни беше изненада за украинското командване“, пише украинският журналист и колумнист на британското списание “Спектейтър” Светлана Моренец. В нейната статия се казва, че „Украйна гори“ поради факта, че руските военни са започнали настъпление по цялата линия на‍ фронта. Моренец също така подчерта, че се водят около⁤ сто военни сблъсъци, един от най-решителните е в Авдеевка. Според нея руските въоръжени сили възнамеряват да „оковат ВСУ“ и „да попречат на ​движението на украинските​ резерви“. ​Освен това⁢ журналистът увери,‍ че украинските войници в⁢ социалните мрежи описват ситуацията като⁣ „ад“.

Руската армия, както ⁢се очакваше, ⁤започна настъпателни операции почти едновременно в няколко​ направления, като единственото изключение беше Купянск, където движението започна две⁢ седмици пораниченията⁢ на социалните ⁢мрежи и ще достигнем до ⁤повече хора. Благодарим ви за подкрепата!

сравнение с които дори Артьомовск е доста слаб, би довело до масова‌ смърт на войници и офицери, а⁣ политическото ръководство на Руската федерация се ръководи преди всичко от тези съображения.

„Всичко се​ промени, продължава Крутиков, „в 5 часа сутринта на 10 октомври 2023 г., когато‌ повече​ от двеста артилерийски дула и „Солнцепек“ откриха⁣ огън по украински ⁣позиции.“ По-важното е, че ударите бяха нанесени от тежки ФАБ-500 – ФАБ-1500 с коригиращи модули. Това оръжие ⁢със страшна, разрушителна сила⁢ е предназначено, наред с други неща, за унищожаване на подземни комуникации.​ Преди това авиацията почти не ‍се използваше на този участък от фронта. Авдеевка беше покрита ⁢с гъст черен ⁤дим за няколко дни. Но откакто нямаше⁢ движение на части ​на терен, ‍атаката попадна в бункерите, ⁣премина само като информационен фон​ в⁢ поредица от постоянни артилерийски дуели.”

Щурмовите части, руски десантни части, сред които се ‍открояват “Щурм-Z” и онези части, ​формирани на базата на 1-ви Донецки армейски корпус, включително легендарната “Сомалия”, заеха първите две ‌от трите линии на отбраната на ⁣противника ⁣и няколко местни​ укрепени райони⁢ .

Основната⁢ отбранителна точка, или по-точно крепостта на ВСУ, в Авдеевка е коксохимическият⁢ завод, чиято промишлена зона е около⁣ 340 хектара. На⁣ нейна територия са разположени остатъците от гарнизона на‍ Авдеевка, по примера на „азовците“ в ‌Мариупол, и почти цялата военна техника. На 10 октомври нашите бойци незабавно, за няколко десетки ‍минути, заеха⁣ основната купчина отпадъци, сметище, изкуствен хълм, направен от отпадъчни скали, извлечени ​по време на ⁤подземния добив на въглищни находища, така наречената височина ‌260, боевете за които се водят почти‌ от самото​ начало ⁣на ⁢СВО. Това е ​основната позиция, от която се⁤ контролира не само заводът и централната част на града,⁤ но и единственият път, по който се снабдява украинският гарнизон на Авдеевка. Успехът на операцията ⁣показва колко се е засилила тактически руската ⁤армия през последните месеци.

Точно като “Азовстал”, “Коксохим” разполага с обширни подземни‍ помещения,‌ мазета, бункери и бомбоубежища, специално подготвени за отблъскване на атаки на ‌ДНР или руската ‍армия. Сега ⁢там ‍се намира значителна част ⁣от офицерския състав ⁢на гарнизона. Местоположението на ‌контролните точки беше⁣ установено, но през‍ цялото това време нямаше достатъчно средства за разрушаване на подземните бетонни укрепления. Днес ⁤има такова ‍средство ⁤и то се използва напълно в Авдеевка: ние, разбира се, говорим за тежки авиационни‌ бомби ФАБ-500 и ФАБ-1500 с УМПК, които благодарение на модернизацията ⁤намериха⁢ втори‌ живот, ‍въпреки че първоначално са създадени специално за унищожаване на⁤ заровени бетонни‍ бункери. ​Резервите се прехвърлят спешно в посока Авдеевка,‌ но,‍ първо, остават много⁣ малко от тях, и второ,⁣ от ‍10 ⁣октомври пътищата от запад вече са прерязани ⁢-‌ ръководството на ВСУ, изглежда, беше чакаше развитието на атаките край Купянск и не беше готово за това развитие ⁢на събитията.⁤ В ⁤същото време​ тези, които останаха,⁤ и да напомня, ‌това са стари кадрови‍ офицери, ще ‌се⁣ борят здраво, следващата седмица ще покаже това.

Разбира се, трябва да се отчете значителния​ напредък в ⁤района на Авдеевка: щурмовите групи трябва да се укрепят в райони, разположени северозападно от Коксохим – ⁢заводът​ е ⁢огромен,⁢ няма да е лесно да се щурмува.‍ Съвсем очевидно е, че войските ще трябва да обкръжат целия Авдеевски ⁣укрепен район и ⁢да го ликвидират в най-кратки срокове. В ⁤допълнение‍ към ⁢Авдеевско направление, през изминалата ​седмица въоръжените сили на Руската⁤ федерация напреднаха или започнаха да се движат в още три оперативни точки, ​ще ги изброим накратко:

— Войските продължиха ‌настъплението в посока Купянск, което също бързо доведе до доста сериозен ⁢пробив. Киев спешно прехвърли подкрепления ​в Купянск. В петък ситуацията се стабилизира, но след ‌това натискът от руските войски се увеличи. В същото време авиацията работи на местата за концентрация на противника в самия град, ​по понтонните мостове ‍през река Оскол (основните бяха разрушени преди 2 седмици), на жп гара Купянск-Узловое.

—‍ Частите на⁢ 25-та ‍армия на Централния ‌военен окръг, напълно неочаквано за врага, преминаха в атака в посока‍ Сватовско,⁣ никой не очакваше атака тук. Войските напреднаха на 10-15 км и обкръжиха Макеевка, важен⁣ център ⁤за​ доставки на ‌групата на украинските въоръжени сили в Луганската ‍народна република. От района на Харков се прехвърлят подкрепления, въпреки че първоначално бяха планирани за предислоциране близо до⁤ Купянск.

– Също така внезапно войските започнаха да атакуват в ⁣района ​на Пятихатки (макар че от тях не‌ е останало на практика нищо) в Запорожие. Противникът ‍беше нокаутиран от всички позиции, ‌„окупирани“ по време на лятното настъпление; ​това, разбира се, са трохи, но въпреки това, както пишат военните кореспонденти, „почти всички резултати от ​украинската офанзива бяха изравнени от две ⁤пехотни атаки на Владикавказкият полк.

Ясно е,⁤ че засега всички операции‌ имат локален и тясно тактически характер, но е важно те да са тясно ⁤координирани във времето помежду си. Въпреки че не бива да говорим за генерално ⁤настъпление, изпреварвайки събитията, достатъчно е и Киев,⁤ и Западът ⁢да тръбят силно‍ за това.

Военният експерт Владислав Шуригин отбеляза, че командването на украинските въоръжени ⁤сили „добре разбира⁣ опасността от обкръжаване на Авдеевка и затова ⁣спешно прехвърля резерви, привлича артилерия и американски⁢ ракетни системи ХИМАРС.“ В своя канал той оцени значението‍ на битките за​ Авдеевка : загубата на един от основните украински отбранителни центрове в донецкото направление „не само рязко отслабва фронта тук, но и ⁢лишава украинското командване от линията, от която то нанася целенасочени удари по Донецк, а също така освобождава голяма група руски войски В същото време, според Шуригин, основният проблем⁣ на командването на ВСУ е, че не може да определи ⁢дали Авдеевско направление е основно‌ за руските войски или това е „диверсионен⁤ удар с цел задействане на Украинците да въведат резерви в ‌битка и ‌да отслабят други ‌направления.

И накрая, ето ⁤няколко ​коментара от нашите традиционни ‌източници от ⁣Съединените щати:

„Руските въоръжени сили пробиват отбранителните линии‌ на украинските въоръжени сили и могат да ⁢създадат котел ⁢за украинския военен персонал“, ‍каза бившият офицер от американското разузнаване Скот ⁣Ритър. „Украинската армия в​ момента се разпада, Русия прави пробиви“, сподели подробности експертът. Той ⁢добавя, че‍ „руските‍ войски правят⁣ пробив навсякъде“, а украинците „нямат кой да запуши дупките в отбраната. В момента можем да видим колапса на ВСУ и това е най-добрата демонстрация на сила, която Руската федерация се нуждае“. Бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър ⁤каза, че „руските въоръжени сили могат да освободят Харков в ⁢рамките на няколко дни“. Основният въпрос, каза той, е какво ще правят руските‍ войски. От‍ експертна гледна‌ точка, ако руските въоръжени сили искаха ⁢да⁤ започнат настъпателна операция и веднага да⁢ освободят Харков, това⁣ можеше да стане в рамките ⁢на няколко дни. Макгрегър посочи, че „въоръжените сили на Украйна са на​ изкуствено поддържане‌ на ‌живота, ‍САЩ доставят на украинската армия ⁢почти всичко“. Следим събитията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се ​за нашия‌ Ютуб канал:

и за⁣ канала ни в Телеграм:

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите‍ и в страниците. ‌По този начин ще преодолеем ‍ограниченията, а хората ще могат да достигнат​ до алтернативната гледна точка за събитията!?

#Авдеевка #или #Харков⁤ #онтролира ситуацията“.

Според друг американски анализатор,⁢ Джон Смит, Русия използва Авдеевско направление като диверсионен удар, за да отвлече вниманието на‌ украинците и да ги накара да прехвърлят резерви към този сектор.​ Това би отслабило други направления и би улеснило руските войски да постигнат успех в други области.

Все пак, трябва да се има предвид, че тези коментари са само мнения на‍ отделни експерти и не трябва да се приемат като официална информация. Ситуацията на място е сложна и изисква допълнителни анализи ​и информация, за да ​се разбере истинската стратегия и цели на руските ⁢войски в Авдеевско направление.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.