Home » World » Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Live η συζήτηση στη Βουλή – 2024-03-09 13:17:25

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Live η συζήτηση στη Βουλή – 2024-03-09 13:17:25

ελευθερισμός είναι επικίνδυνη και αντιβαίνει στην ​προστασία της εκπαίδευσης και ⁣της επιστήμης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο​ σκοπός του νομοσχεδίου είναι η⁢ ενίσχυση της ποιότητας της‍ εκπαίδευσης και ⁢η ⁤προστασία ‌των⁢ φοιτητών από ανεπαρκείς και αναξιόπιστες ιδιωτικές πανεπιστημιακές δομές.

Το ζήτημα αυτό παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν ληφθεί ⁤οποιαδήποτε απόφαση.λαδή την ΕΘΑΑΕ. Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο‍ πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό.

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στέρεο⁢ συνταγματικό βήμα

Ως ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» χαρακτήρισε ο υπουργός ⁣Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ⁤το ⁢νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ‍το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ⁤ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Προς επίρρωση ​των λεγομένων του παρέθεσε τα ονόματα κορυφαίων συνταγματολόγων που ενισχύουν⁢ με‍ τις γνωμοδοτήσεις και την‌ αρθρογραφία τους πλήρως ⁢την ‌κυβερνητική άποψη,​ μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής για να συμπληρώσει «η ‍χώρα δεν έχει⁤ την πολυτέλεια και το⁢ χρόνο ⁤να ‌περιμένει‌ και να παραμένει στάσιμη, είμαστε⁤ η τελευταίοι ⁤στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι⁢ πως η ερμηνεία ‍του συντάγματος υπό το φως του ‍ενωσιακού δικαίου⁣ επιτρέπει την ίδρυση ⁢παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ο ⁣κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πλήρως τους μύθους για τις βάσεις εισαγωγής στα κρατικά και στα μη​ κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε, «Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με‍ 9. Όποιος το υποστηρίζει ​συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εμείς νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο ⁣πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί​ να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό. Τα⁣ κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της⁤ Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής,‍ τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ⁣ υψηλότερα από αυτά που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ή ⁢υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για‍ την⁤ επιχορήγηση του δημόσιου⁢ πανεπιστημίου. «Τα 176 από τα‌ 205 άρθρα⁤ του‍ νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση‍ του, η ‌οποία έως το‌ 2018 μειώνονταν. Επενδύουμε πλέον⁢ του ενός δισεκατομμυρίου σε υποδομές⁣ και ταυτόχρονα αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις 2.500‌ ευρώ για τα ⁢πανεπιστήμια ‌της επαρχίας».

«H κυβέρνηση συνεχίζει ‍την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων»

Με το νομοσχέδιο, ⁤η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και ⁣βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης. Σημείωσε ‌ότι «αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ⁤ολόκληρο ⁤το ‌σχέδιο νόμου και όχι ⁣μόνο στο Δ΄ μέρος, αυτό για τα νομικά ‌πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο οποίο έχει ⁣επικεντρωθεί πολύ περισσότερο ο ⁢δημόσιος διάλογος». Όπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν‌ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων των⁢ πρυτάνεων.

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα ⁣της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση‍ τις ⁢ανάγκες και τις επιταγές‍ τής σύγχρονης εποχής». Αναφερόμενος στη συζήτηση ​για τη συνταγματικότητα των ⁣σχετικών άρθρων​ είπε‌ ότι «το ​νόημα των διατάξεων⁢ του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη ​και τη θέση τού συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα​ της ισχύουσας έννομης τάξης, ‌καθώς και⁢ από τις ⁣μεταβαλλόμενες​ κοινωνικές ⁢και εν γένει συνθήκες». Το⁣ Σύνταγμα, προσέθεσε, ​επιδιώκει‍ να αποκτήσει το στοιχείο της μακροβιότητας ‌και με τις διατάξεις επιχειρεί να τυποποιήσει νομικά τον μακρύ ιστορικό σκοπό⁤ του».

«Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί να ‌είναι​ εμπόριο»

Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση, ο εισηγητής του μειοψηφίας Διονύσης Καλαματιανός, ο ⁢οποίος‍ ζήτησε την​ απόσυρση του ​νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή τής ‌κυβέρνησης⁣ για ​την υλοποίηση του ‍νεοφιλελεύθερου «δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει‍ τη μετατροπή ​της⁣ εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε​ αγοραίο προϊόν» ⁤είπε ο βουλευτής ​του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ⁤συνέχισε: ⁤«Η ακαδημαϊκή έρευνα ‌δεν μπορεί να είναι εμπόριο, δεν μπορεί⁤ να είναι επιχείρηση».⁣ Υπογράμμισε επίσης ότι το δημόσιο ​πανεπιστήμιο πρέπει να διαφυλαχθεί και να ⁢ενισχυθεί και όχι να ορίζεται και​ να κατευθύνεται από τους νόμους της αγοράς.

«Συνιστά πατριωτικό‍ μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος»

Το‌ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι «απολύτως απέναντι σε ‍κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής⁣ του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ⁤ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα ‍θεσμικά, στην συζήτηση για ‌την ​αναθεώρησή τουτην κυβέρνηση για⁤ απόπειρα‍ επιβολής​ αυθαιρεσίας ‍και παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών. Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το⁤ νομοσχέδιο έχει ως⁣ στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και την προστασία ⁤των φοιτητών από ανεπιθύμητες επιπτώσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων.οκλειστικά» (από δημόσια ⁤ιδρύματα) ‌ρώτησε ο‌ αγορητής ​της‍ Ελληνικής Λύσης‌ Κων/νος Μπούμπας. Θέλετε να ξεκινήσετε μία συζήτηση‌ περί της αναθεώρησης του⁣ άρθρου ​16; Ξεκινήστε την, με τις ‍180 ​και⁢ 200 ψήφους που χρειάζεται,⁢ και⁢ με ⁢τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, όπως προστάζει ⁢ο ⁤νομοθέτης, είπε ο κ. Μπούμπας.

Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών αλλά⁣ και αποφοίτων είπε η αγορήτρια της​ Νέας Αριστεράς, ‍ Μερόπη Τζούφη.⁣ Θέλετε μπίζνες ακόμα και εάν‌ είναι να παραβιαστεί το Σύνταγμα οι ‌νόμοι και το κράτος δικαίου, προσέθεσε η κυρία Τζούφη,⁢ το κόμμα της οποίας κατέθεσε αίτηση‍ αντισυνταγματικότητας, όπως νωρίτερα ο ΣΥΡανεπιχειρήσεις⁤ στη χώρα, τότε ‍οι νόμοι πρέπει ⁣να‌ είναι ευνοϊκοί και προστατευτικοί για αυτές ⁤τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και ‌όχι να επιβάλλει περιοριστικούς νόμους που θα εμποδίζουν τις⁤ επενδύσεις και την‍ ανάπτυξη της⁤ οικονομίας.content/uploads/2024/03/06/40A0461-1024×682.jpg 1024w, https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/03/06/40A0461-450×300.jpg‌ 450w, https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/03/06/40A0461-768×512.jpg ⁤768w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/>

Κατρίνης: «Όχι στο εμπόριο πτυχίων – Ναι στην αναθεώρηση⁢ του ​άρθρου 16»

«Καθαρές κουβέντες. Σε αυτό το εμπόριο πτυχίων και​ ψευδούς εικόνας εμείς λέμε ⁣όχι. ⁢Λέμε όμως ναι στο διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση ⁤του ‌άρθρου 16, λέμε ναι ⁤σε ‌ένα ​ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, λέμε​ ναι ⁤σε ένα ενισχυμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, λέμε ναι σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο ​που δεν θα έχει ως προτεραιότητα⁣ την επένδυση στο κέρδος με κάθε τίμημα, αλλά την επένδυση ⁢στους φοιτητές και στην Παιδεία», ⁤τόνισε από την​ πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ‌του ΠαΣοΚ,⁤ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας ‌στην ολομέλεια.

«Μετά τα funds που ⁣πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους‌ της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds ‍στην τριτοβάθμια ‍εκπαίδευση» τόνισε ο κ.Κατρίνης και πρόσθεσε ότι το ‍ΠαΣοΚ πιστεύει ότι ‌μπορούν⁣ να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, υπό⁢ αυστηρές προϋποθέσεις.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή ⁤Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι‌ «εμείς θα καταψηφίσουμε ‍ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για ⁤αποκλειστικά δημόσια και ‌δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση, δηλαδή εν προκειμένω ‌ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της ανώτατης⁣ εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Τοποθετούμενη ως εισηγήτρια τοουν επιχειρήσεις στη χώρα, τότε ⁣οι ⁣νόμοι πρέπει να είναι⁣ ευνοϊκοί και στηρικτικοί. Αντίθετα, η κυβέρνηση ​επιλέγει να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα που αποθαρρύνουν⁤ τις επενδύσεις ‍και την επιχειρηματικότητα. Αυτό ⁢δείχνει έλλειψη στρατηγικής και ανεπάρκεια‍ στην προώθηση ⁢της οικονομικής ανάπτυξης. ‌Είναι αναγκαίο ‌να​ αναθεωρηθεί η πολιτική που ακολουθείται και να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού‌ περιβάλλοντος, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και η ‌ανάπτυξη ⁢της οικονομίας.αποτύχει να εξυπηρετήσει τις‌ ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας γενικότερα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ⁣υποστηρίζει πως ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι‍ η ‍ενίσχυση της ποιότητας ⁣της⁢ εκπαίδευσης και η προστασία‌ των φοιτητών από ‌ανεπιθύμητες επιπτώσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη ⁤Βουλή των Ελλήνων τις επόμενες εβδομάδες.ή Συνομοσπονδία Εργαζομένων (ΕΣΕΕ) εξέφρασε επίσης τη‍ δυσαρέσκειά της για ​το σχέδιο⁢ νόμου, το οποίο χαρακτήρισε ως “αντιεπιχειρηματικό και επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις”. Εκφράζοντας την ‍αντίθεσή της, η ​ΕΣΕΕ ‌υπογράμμισε τη⁤ σημασία ‌της ‌επενδυτικής δραστηριότητας για την οικονομία⁣ και την ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα,⁣ οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις καταδίκασαν το σχέδιο⁤ νόμου, το οποίο χαρακτήρισαν ως “αντιλαϊκό” και “επιβαρυντικό για τους πολίτες”. ‌Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προωθεί μέτρα που⁢ εξυπηρετούν‍ τα συμφέροντα των πλούσιων ενώ επιβαρύνουν τους​ απλούς ‌πολίτες.

Το σχέδιο νόμου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και‍ αντιπαραθέσεις στην ελληνική‍ κοινωνία, ενώ ​αναμένεται να συζητηθεί εκ uit.τες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την επιφύλαξή τους να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής‍ Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας και παραβίαση του Συντάγματος. Σύμφωνα και ⁢με ανακοίνωση⁢ του Think Τank Έρευνας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο η ⁢«έρευνα δεν αποτελεί ‌κριτήριο ούτε για την αδειοδότηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων,⁣ ούτε για τη στελέχωσή τους».

Την απόφαση ⁢για καταψήφιση του νομοσχεδίου‍ επιβεβαίωσαν‌ χθες οι βουλευτές ⁢του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής και με τη ‌σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Δεν θα⁤ επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».‍ «Δεν μπορεί‌ κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και ⁣να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο⁤ κομμένο και ραμμένο ⁤στις επενδύσεις‌ τους» ανέφερε.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το⁢ σχέδιο νόμου «έκτρωμα».

Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως ‍για την κυβέρνηση όταν κάποιοι ενδιαφέρονται ‌να ιδρύσουν⁤ πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τότε​ δεν υπάρχει σύνταγμα.

Η Νέα Αριστερά τονίζει η ιδέα ‌της κυβέρνησης πως πρέπει να επικρατήσει ένας ακαδημαϊκός νεοφιλελευθερισμός‍ θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα και θα ηττηθεί.

Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και οι βουλευτές της Νίκης καταλογίζουν απόπειρα​ παράκαμψης με νόμο των αποφάσεων του ⁤συμβουλίου της ⁢Επικρατείας.

Η Πλεύση Ελευθερίας τονίζει ως πρωταρχική την υποχρέωση ‌της Πολιτείας για παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλα τα παιδιά.


#Ιδιωτικά #πανεπιστήμια #Live #συζήτηση #στη #Βουλή

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.