Home » World » Θέατρο: Οι 20 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα – 2024-05-05 18:31:52

Θέατρο: Οι 20 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα – 2024-05-05 18:31:52

Μπορεί παραδοσιακά‌ η Κυριακή των Βαΐων να σηματοδοτούσε⁣ παλιότερα το⁣ φινάλε της θεατρικής ⁣σεζόν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο Μάιος είναι ⁢ένας μήνας ιδιαίτερα ζωντανός ⁢θεατρικά,⁤ με⁢ σημαντικές, μάλιστα, παραστάσεις να κάνουν πρεμιέρα στην εκπνοή ⁣της‍ άνοιξης.⁣ Στο κλείσιμο ⁣μιας σεζόν με πολλές ⁢sold out ⁢παραγωγές, και λίγο⁤ πριν, υποδεχτούμε το καλοκαίρι, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιλέγει είκοσι παραστάσεις, ανάμεσα τους μεγάλες διεθνείς παραγωγές αλλά και⁢ πρωτότυπα‍ έργα νέων και καταξιωμένων δημιουργών, που ετοιμάζονται⁤ να σηκώσουν αυλαία αμέσως μετά​ το Πάσχα⁢ στις αθηναϊκές ‌σκηνές, δίνοντας ‌μίνι παράταση στη σεζόν 2023-2024.

-«Περιμένοντας τον⁢ Γκοντό» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ​(15-19/5)

Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα φιλοξενήσει το αριστούργημα ‌του Σάμιουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε​ μια σπουδαία συμπαραγωγή του ⁣Emillia⁤ Romagna​ Teatro με την υπογραφή ⁣του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα ⁤σκηνοθέτη ‌Θεόδωρου Τερζόπουλου.⁢ Πρόκειται για μια μνημειακή⁢ παράσταση, στα όρια της ⁣υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας, που έχει ήδη λάβει διθυραμβικές κριτικές από ⁤τον ιταλικό Τύπο⁤ και μετά την Αθήνα θα συνεχίσει τη⁤ διεθνή ⁤περιοδεία της. Η παράσταση του Τερζόπουλου‍ «φανερώνει μια⁤ σταυρωμένη ανθρωπότητα, της οποίας τα‌ καρφιά είναι λέξεις» όπως σημειώνουν τα ξένα δημοσιεύματα,⁤ για να καταλήξουν στο αποφθεγματικό: «μια παράσταση που θα ⁢γραφτεί στα χρονικά του σύγχρονου θεάτρου».

-«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο ​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (16-19/5)

Το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας σε συνεργασία με το Μέγαρο ‌Μουσικής Αθηνών​ και τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως» ενώνουν τις⁤ δυνάμεις τους για να ⁣παρουσιάσουν μια ξεχωριστή⁣ ανάγνωση⁤ της ερωτικής τραγωδίας «Ρωμαίος‌ και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με‌ Έλληνες και‍ Τούρκους ‌ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη. ​Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ⁢φιλόδοξο και υψηλών απαιτήσεων εγχείρημα, το​ οποίο αποσκοπεί να αποτελέσει και μια «γέφυρα» ​μεταξύ των δύο χωρών, καθώς δίνει μια μοναδική​ ευκαιρία σε Έλληνες και‍ Τούρκους καλλιτέχνες να συνεργαστούν και να ενώσουν τις φωνές τους. Μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Άγκυρα στις 19 Απριλίου και αμέσως μετά στην ‌Κωνσταντινούπολη, η μεγάλη‌ διεθνής συμπαραγωγή έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μόνο για τέσσερις παραστάσεις σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα‌ ελληνικά,‌ τα‍ αγγλικά και τα τουρκικά (με ελληνικούς και​ αγγλικούς υπέρτιτλους).

-«Odysseus» στο Δημοτικό Θέατρο​ Πειραιά (30 -31/5)

Το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης(Plovdiv Drama Theater),​ ο σημαντικότερος ⁣και ιστορικότερος θεατρικός θεσμός της Βουλγαρίας, παρουσιάζει την πολυβραβευμένη και ‌πολυταξιδεμένη υπερπαραγωγή «Odysseus». Σαράντα ηθοποιοί επί‌ σκηνής ενσαρκώνουν μέσα σε ένα‌ οπτικοακουστικό ⁣υπερθέαμα το ομηρικό έπος, γραμμένο σε⁢ πρωτότυπη προσhttps://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘1234567890’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

α σου όταν δει το πτώμα σου», που​ προέκυψε από τη ​Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής‍ Γραφής και⁤ που υπογράφει η Αργυρώ Βώβου. Την παράσταση⁤ σκηνοθετεί η νεαρή Δέσποινα-Ντορίνα Ρεμεδιάκη, υπότροφος και​ αριστούχος απόφοιτος της περίφημης σχολής GITIS ⁣της Μόσχας.

-«Και λέγε-λέγε»⁣ στο Θέατρο Τέχνης‌ (Σκηνή Φρυνίχου, ‌από 15/5)

Ένα συνολικό έργο ⁢τέχνης που δημιουργήθηκε από ‌τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών: κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, φωτογραφίες ⁢του Γιώργου Καπλανίδη και του Τάκη‍ Διαμαντόπουλου, ένα video ⁣clip ⁣σε τραγούδι του Νίκου Κυπουργού, μια ταινία μικρού μήκους της Λένας Κιτσοπούλου⁤ σε κινηματογράφηση της Εύης Καλογηροπούλου. Η σύνθεση όλων αυτών ‍οδηγεί στο έργο που θα παρουσιαστεί ​στη Φρυνίχου ‌προτείνοντας μια νέα​ θεώρηση της θεατρικής πράξης πέρα από τα όρια του ίδιου ​του θεάτρου.

-Η ‌«Γραμμή του ορίζοντος» στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού‍ Θεάτρου (από 16/5)

Ως «μια ιστορία φυγής» χαρακτήριζε ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας, ‌κριτικός, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτης και ⁢ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Βακαλόπουλος, το βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του, τη «Γραμμή του ορίζοντος», που⁣ σκηνοθετεί ο Γιώργος Παύλου. Ο αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος ⁣Σκηνοθεσίας της Δραματική ‌Σχολής του Εθνικού Θεάτρου φέρνει στη σκηνή τον ‍επώδυνο απολογισμό ⁢μιας γυναίκας. ‍Η αναδρομή της ⁣δεν είναι μόνο μια καταμέτρηση προσωπικών απωλειών, αλλά ‌και ένας αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε, μια⁢ Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς, μια Ελλάδα που απορροφήθηκε από τον υλισμό, μια κοινωνία που παρέδωσε την ταυτότητά της στην επίφαση.

-«Κήτος» στο Υπόγειο του⁢ Θεάτρου ⁢Τέχνης (από ⁣17/5)

Ένας άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, ινστιτούτα, προσφορές αδυνατίσματος,⁢ υποσχέσεις, ⁢διαφημίσεις και‍ μον

Για περισσότερα ενημερωτικά άρθρα, επισκεφτείτε την αρχική μας σελίδα.

valid-pixel-1234567890′);fbq(‘track’, ‌’PageView’);document,’script’,
‌’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘123456789’);
⁢ ⁤fbq(‘track’, ‘PageView’);

ll,document,’script’,
⁣ ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘123456789’);
‌ fbq(‘track’, ‘PageView’);


nt,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
⁢fbq(‘init’, ‘123456789’);
⁢ fbq(‘track’, ‘PageView’);

από 11/5)

Το «Μήδειας Mπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη χτίζεται γύρω από ⁤την ιδέα των συνεχόμενων μεταμορφώσεων ⁣που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε ένα πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Η παραγωγή του ‍Θεσσαλικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού που ανέβηκε πρώτη φορά‌ το καλοκαίρι του ⁢2023⁣ στο κατάμεστο ⁣Β’ Αρχαίο Θέατρο ‍της‍ Λάρισας, και ⁤στη ‌συνέχεια‌ ταξίδεψε και βραβεύτηκε στη Νέα Υόρκη στο United Solo Festival, έρχεται στην Αθήνα πριν ταξιδέψει τον Ιούνιο στην Αλβανία καλεσμένη στο⁣ Albamonofestival.

-«Πινόκιο» στο Bios (από 17/5)

Μετά την ⁢«Αλίκη»⁢ (με την Ελένη Ζιώγα), ο‍ σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης με τους σταθερούς συνεργάτες του Χρήστο Καπενή και Δώρα Παρδάλη, επιστρέφει στο‌ Bios, και στον πιο σκοτεινό κόσμο των παραμυθιών, όπου ​μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων από ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων, οι ηθοποιοί αφηγούνται ⁣την ιστορία του Πινόκιο,⁤ σε μία ⁣διαφορετική, ντοκιουμαντερίστικη, ονειρική κι άναρχη ανάγνωση του έργου του Κάρλο Κολόντι.

-«Ένας εχθρός του λαού» στο Θέατρο Ρεκτιφιέ (από 9/5)

Η Γεωργία Μαυραγάνη⁣ σκηνοθετεί το‌ έργο του Χένρικ​ Ίψεν, «Ένας εχθρός του λαού». Κεντρικός ήρωας είναι ένας γιατρός μίας μικρής, πρόσφατα αναπτυσσόμενης εξαιτίας των θεραπευτικών λουτρών της,⁤ πόλης, που ανακαλύπτει πως τα λουτρά​ είναι μολυσμένα. Η πολιτική ηγεσία όμως δεν θα σταθεί στο πλευρό του. Το ‍πολιτικό έργο που αποτυπώνει⁤ τα ηθικά διλήμματα ‍που ​αντιμετωπίζει μια κοινωνία και τα μέλη⁣ της ανεβαίνει με τη μορφή «δραματοποιημένου ντοκουμέντου μιας συνέλευσης, ⁢όπου όλο το παρασκήνιο και⁢ οι πολιτικοί και προσωπικοί χειρισμοί έρχονται‍ σιγά-σιγά στην επιφάνεια».

Διαβάστε ⁤επίσης

Γάζα:​ Ακαρπες για την⁣ ώρα ⁤οι συνομιλίες⁢ στο Κάιρο – Νέοι βομβαρδισμοί, δεκάδες νεκροί στη Ράφα

Γάζα:⁣ Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου του Ισραήλ εξαπλώνεται⁢ σε‍ όλο τον‌ κόσμο (Videos)

){f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
​ n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
⁤ ⁤s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,⁤ document,’script’,
​ ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
⁤ ⁣ fbq(‘init’, ‘123456789’);
⁣ ⁢fbq(‘track’, ‘PageView’);

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.