Home » today » World » Реч на Сергей Лавров на 30-то заседание на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ, Скопие, 30 ноември 2023 г. – 2024-04-04 16:27:52

Реч на Сергей Лавров на 30-то заседание на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ, Скопие, 30 ноември 2023 г. – 2024-04-04 16:27:52

ong>

Благодарим ви за​ подкрепата!

смисъл на думата, а също и недопустимостта на укрепване на собствената им‌ сигурност за‌ сметка на на сигурността на другите. Сред тях са Парижката харта за нова Европа (1990 г.), Хартата за европейска сигурност (1999 г.) и Декларацията от Астана (2010 г.).

Русия от своя страна положи всички ‌усилия за‍ постигане на посочените по-горе благородни цели. Именно към това‍ бяха насочени многобройните ни инициативи, включително сключването на Договора за европейска сигурност и⁣ създаването на общо ‍пространство за сигурност, основано на сътрудничество .

За съжаление, западните политически елити, присвоили си​ правото да решават съдбините на човечеството, направиха недалновиден ⁤избор не в полза​ на ОССЕ, а в полза на НАТО . В‌ полза на философията на ограничаването и сдържането, геополитическите игри с нулева сума и логиката на „водещ-водени“.

Един от ключовите компоненти на тази линия беше⁣ безразсъдното разширяване на блока на изток, което започна след разпадането на Варшавския договор. Въпреки че, както изглеждаше, краят на двуполюсната конфронтация лиши Северноатлантическия алианс​ от смисъла на⁢ неговото съществуване.

Държавите от НАТО и ЕС със собствените⁢ си ръце унищожиха‍ военно-политическото измерение на ОССЕ. През 1999‌ г. НАТО извърши акт на открита, брутална ⁢агресия срещу Югославия,⁤ членка на ОССЕ и ⁢ООН . През 2008 г., в нарушение на Резолюция 1244 на ⁢Съвета за сигурност на ООН и‌ принципа за ненарушимост на границите в Европа, заложен в Заключителния акт от Хелзинки, Косово ⁣беше отнето от Сърбия без референдум.

Същите държави от НАТО, които са ⁢участници в ОССЕ, на срещата на върха на алианса в‍ Букурещ през 2008 г.⁣ „примамиха“⁤ Тбилиси и Киев за членство . Целта ​беше проста и непретенциозна – да ги​ настроят срещу Русия. М. Н. Саакашвили, който дойде на власт в резултат на т.нар. „революция⁢ на розите“, подкрепена от Запада, изпълни картбланшаите, които следите. Благодарим ви за подкрепата!

страниците, които следите. Нека ⁢информацията да достигне до всички, които се⁤ интересуват от темата.

Благодарим ви ​за подкрепата!

страниците, ⁢които следите. Нека информацията да достигне до повече хора!

рупи и форуми, за да насърчите дискусия и размисъл върху темата.

Само като обединим усилията​ си и ​работим заедно, можем да постигнем промяна и да създадем по-добро бъдеще за всички нас.

Благодарим ви за подкрепата!

пи и с колеги, ‌за да разпространите ‍информацията и да помогнете за преодоляването ​на ограниченията.

Благодарим ви за подкрепата!

групи и форуми, за да⁤ насърчите дискусия и обмен на мнения.

Благодарим ви за подкрепата!

и, за да разпространите информацията.

Благодарим ви за подкрепата!

, в които⁤ участвате. Нека информацията достигне до повече хора!

Благодарим ви за подкрепата!

раниците, за да насърчите дискусия и обмен на мнения.

Благодарим ви за подкрепата!

и колеги!

Благодарим ви за ⁢подкрепата!

елзинкския процес и авторите на ⁣Парижката харта за нова Европа .

Традиционно е обичайно да завършваме речите на нашите срещи с оптимистична, положителна нотка. Сега обаче‌ няма особен повод‍ за оптимизъм. ОССЕ по същество се превръща в придатък на НАТО ⁣и ЕС. Организацията (нека си признаем) е на ръба на‌ пропастта.

Възниква прост въпрос: има ли смисъл да се‌ инвестират усилия в ⁣неговото съживяване? Ще успее ли някога да се адаптира към обективните ⁢реалности на световното развитие и отново да ‌се превърне в платформа за ​разглеждане на‌ проблемите на регионалната сигурност въз основа на принципите на Заключителния акт от Хелзинки, на първо място, на принципа на равнопоставеност на всички участващи страни? Засега има много повече въпроси, ‍отколкото отговори.

Междувременно ‌животът не стои⁣ неподвижен. Процесите на⁢ евразийска интеграция и равноправно сътрудничество, основаващи се на честен баланс на интереси, се развиват на нашия континент в конструктивни формати, ​независимо от все по-дълбокото потапяне‌ на ОССЕ‍ в натрапения й конфронтационен дневен ред.

Превод: ЕС

Нашият Ютуб канал:

Каналът ни в Телеграм:

Така ‌ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с ⁣приятели, в групите и в страниците.

#Реч #на #Сергей‌ #Лавров #на #30то #заседание #на #Съвета #на #министрите #на #външните #работи #на ‍#ОССЕ ‌#Скопие⁤ #ноември

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.