Home » today » World » През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 02:13:17

През мъглата около образованието и науката – 2024-03-01 02:13:17

/Поглед.инфо/ Къде инвестираме ‌държавните ‌средства, щом не ги даваме нито за наука, нито за ⁤образование, нито за социална защита, нито за здраве?

Докато текат страстите за​ ново правителство, ​парламентът приема изключително важни закони, на които обществото ни обръща малко внимание, но които⁢ ще имат дългосрочни последици за него. Така бяха⁣ приети например поправки и допълнения към Закона⁣ за ‍висшето образование (ЗВО),‍ предложени от ‍правителството ‌на ПП – БСП⁢ – ДБ – ИТН. В последните месеци намеренията ⁣на властта в този сектор се променяха непрекъснато, което показва, ⁤че всъщност ⁣стабилна ‌политика ⁣и стратегия за висшето образование отсъства.

Още миналата година​ министърът на ​образованието⁣ и науката акад. Николай Денков изрази намерение висшите училища у нас да се върнат‍ към⁢ традиционните си⁤ профили, за‌ които са‌ били създадени, като се освободят от несвойствени направления и специалности, разкрити при ‌тях, за да привличат повече студенти‌ и ⁤съответно по принципа⁤ „парите ‌следват студента“ – повече пари. Намерението можеше да се осъществи чрез регулиране на приема от страна‌ на държавата, макар че основният проблем – ​за порочната практика за финансиране на бройка студенти си остава. Самото министерство се‍ опита ⁤да преодолее‌ до⁤ известна степен този ‌съществен недостатък, ⁢заимстван от либералните практики във ‌Великобритания, като определи⁣ процент от финансирането, който се отпуска по⁢ критерии‌ за качество на обучението и научната ⁣дейност в университетите. ⁣Въпросът обаче⁢ така и не е решен, но никой вече не се занимава ⁢с него.
През декември м.г. министърът ненадейно изостави оповестените си намерения и в началото на ⁢2022 г. се ориентира, или го ориентираха, към друга идея –⁤ окрупняване ‌на държавните висши училища (не и на частните) чрез обединяване на два или повече⁢ в една структура, която да е шапка на съставните вузове. Това намерение изтече в‌ медиите и

предизвика скандал сред‌ ректорите,

който⁣ се пренесе⁣ и в парламента. В отговор при парламентарния контрол министър ⁣Денков обясни, че мрежата‌ от висши училища у нас е силно фрагментирана,​ с много ⁢малки държавни ⁢висши училища; ⁤13 от тях имали под 2000 студенти ⁣(справка в  рейтинговата система показва, че ‍в 12 ‌вуза‌ има под 1000 студенти). Това обаче не отчита,  че има и‌ малки висши‌ училища, които ⁢имат сериозни традиции ‍и сериозни⁣ успехи. Денков отбеляза⁢ още, че някои университети правят по няколко ⁤класирания и пак не могат да запълнят обявените места за прием. ‌Имало и сериозни ⁣диспропорции в Картата на висшето образование – в Северозапада⁤ например няма ​висше училище,⁤ което да подготвя кадри за местната икономика и администрация, поради което младите напускали региона. Много спорно е‍ обаче дали е необходимо ‌във всеки регион да‌ има специализирани за⁣ него вузове или трябва да ⁢се вземат мерки завършилите съответните специалности в някое от 52-те висши училища у нас ⁣да бъдат стимулирани да работят в икономиката, културата‍ и администрацията на дадения регион.

Когато в НС‍ се появи проект за промени в ⁣закона за бюджета, се развихри нов скандал. В преходна разпоредба този проект предвиждаше​ да се отпуснат 20 млн.⁢ лв. допълнително‌ на ⁢държавните вузове за повишаване на заплатите и заради инфлацията, но само след въвеждането на критерии за атестиране, определени от МС. Това обаче⁢ противоречи⁤ на ЗВО, според който критериите се ⁢определят от самото ⁢висше училище. Накрая условието бе премахнато ⁢и 20-те ⁤милиона⁢ бяха гласувани. За⁤ БАН също бяха гласувани допълнителни 20 ⁣млн. лв.  за повишаване на‌ срамно ниските заплати там,‌ а заие, здравеопазване,​ социални грижи и т.н. В момента този процент‍ е много ⁢по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната. Необходимо е да се направи⁤ сериозна промяна в този⁤ аспект, за да ‍се осигури по-добро бъдеще ‌за всички граждани.нас този процент ‍е много по-нисък от европейските стандарти ‍и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот⁣ в ⁣страната.⁢ Необходимо‌ е да се намери ‌баланс между разходите и ⁤приходите на държавата, за да се осигури устойчиво развитие и подобрение ‍на социалната сфера.грижи и инфраструктура. Вместо да инвестират в развитие, властите‌ предпочитат да ‌задълбочават дълга и да изразходват парите за непродуктивни цели. Това е сериозен проблем, който трябва да ‍бъде адресиран и решен,‍ за да осигурим устойчиво икономическо развитие⁢ за бъдещите ‍поколения.дравеопазване‍ и други‌ обществени нужди. В‌ момента този процент е много по-нисък от европейските⁢ стандарти и това⁤ оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната.

Затова е необходимо да се намерят решения за ‌увеличаване на този процент,‍ без​ да се забавя ⁤икономическия растеж. В‌ противен случай, ще​ продължим да сме свидетели на ‌недостатъчно финансиране на образованието, здравеопазването и други важни сфери, които са от съществено значение за развитието на обществото.

Това са само някои от проблемите, които ⁤изискват сериозно внимание и решения⁢ от ‌страна на ​властите. Надяваме се, че те ще бъдат ​решени в близко бъдеще, за да можем⁣ да видим истинско подобрение в⁢ качеството на живот в нашата страна.

малко от учители по пеене и по физическо. Аз не знам страна и в Африка, където да има разделение, при което,

колкото‍ е по-висше образованието, толкова са по-ниски ​заплатите?!“

Е, не⁤ го чуха дори, камо ли да направят нещо.

Тези дебати ⁣в НС станаха, когато ​изневиделица се появи ​друг проект на МС‌ за промени в Закона за ‌висшето образование – именно ⁢той бе приет през юли в парламента.⁢ Сега законът постановява, че ​две или повече висши училища могат да ‍обучават съвместно студенти чрез създаването на‍ съвместни мултидисциплинарни специалности. ⁢Студентите ще изучават отделните дисциплини в различни ​вузове, които ​пък ще използват общи ресурси и академичен ⁢капацитет за ⁤подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области. Това е възможно за специалности от нерегулираните ⁣професии (без ⁤”Право”, “Медицина”, ⁤”Фармация”, ‌”Дентална медицина”). Водещ е университет принципал с акредитация в съответното професионално направление, а другите⁣ участващи ​висши училища могат да обучават в специалности от други направления, за които имат ⁢акредитация. Условията‍ за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването ‌на ‍дипломите ще се уточняват в споразумение.

Споразумение за съвместно обучение се сключва само след одобрение от министъра на⁤ образованието и науката. Всичко⁢ това бе прието едва ли не на ура в НС. Ректорите, разбира се, са доволни, понеже при новата⁤ практика ‍всякакви несвойствени специалности тук и там ще си останат, прикрити зад „съвместно обучение“, дори калпавите вузове ще се скрият зад  смокиновото листо на тази теза. А „куфарните“⁤ преподаватели, които шетат из вузовете и са около‌ 8000 по данни на⁤ НСИ, ще се множат на воля. Така намеренията да се сложи ред във висшето‍ образование ⁢си остават ​само на хартия, ⁢понеже и ⁤досега контролът ⁤върху обучението и качеството‍ дава слаби резуални грижи и инфраструктура. Вместо да инвестират в развитие, властите предпочитат ‍да задълбочават дълга на страната, като ⁤така оставят бъдещите‌ поколения да се справят с проблемите. Това е неустойчив модел,‍ който трябва да се промени.

Затова е необходимо да се⁤ промени начина, по който се управлява икономиката на страната.⁣ Трябва да се насърчава инвестирането в образование, наука и инфраструктура, за⁣ да се осигури устойчиво⁣ икономическо развитие. Само по този начин ще можем да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца и ‍внуци.

И накрая, трябва да се промени и начина, по който се управлява държавният дълг. Вместо да‌ се задълбочава все повече, трябва ‌да се намали и да се управлява по по-ефективен начин. Само по този начин ще ⁤можем да осигурим финансова стабилност и устойчиво икономическо ⁤развитие.

В заключение, управлението на икономиката ‍на страната изисква сериозни‌ промени. Трябва да се насърчава инвестирането в развитие, ⁤да се управлява държавният ⁣дълг по по-ефективен начин и да се осигури финансова стабилност. Само по този ⁤начин ще можем ⁣да осигурим по-добро бъдеще за нашите деца и внуци.

здравеопазване и други обществени нужди. Вместо да инвестират в развитие и благосъстояние на гражданите, властите у ⁣нас предпочитат да ‍намаляват този процент, за да си осигурят⁤ повече ⁤пари за собствени интереси и корупция. Това ​е сериозен проблем, който трябва ‌да бъде адресиран⁣ и решен, за ⁤да имаме устойчиво и равнопоставено общество.

И накрая, нека ⁤не забравяме‌ и ‌за⁤ отговорността на всеки един от нас като граждани. Ние сме тези, които избират‌ властта и които трябва да следим дали тя действително работи в наш интерес. Нека‍ бъдем информирани, активни ​и готови да се борим за по-добро⁢ бъдеще за всички нас.

В заключение, проблемите на обществото не могат ⁣да бъдат решени‍ само от властите или само от гражданите. Необходима е‌ съвместна усилия и от двете страни, за да постигнем промени и⁢ подобрения. Нека работим заедно за по-добро утре!

особено след престъпните изцепки на някогашния министър Симеон Дянков. Това⁤ е най-острият‌ проблем, който трябва да бъде решен, преди да⁣ се къдрят промени и имитации на ​развитие. Сто пъти ни го казват и от‍ структурите на⁢  Европейския съюз в различни доклади.  Струва си да направим една кратка справка в данните⁤ на Евростат за⁢ 2020 г.

Публичните разходи​ за наука у нас са намалели още спрямо 2010 г. и са спаднали на 0,24% от БВП. Средно в ЕС този процент е 0,77. Общо от държавни и частни източници в Евросъюза за наука се‌ инвестират‍ средно 2,3% от БВП, България инвестира 0,9%.​ Ако се съди обаче ⁤по ​средносрочната бюджетна прогноза на досегашното правителство, приета и в‌ НС, страната ни⁢ влага за наука още по-малко – ‍0,4% от​ БВП! При това – този показател включва не само субсидиите, но  и европейските инвестиции,‍ и собствените⁢ приходи на научните организации. И чак до 2024⁢ г. процентът е замразен⁤ на тези унизителни 0,4 %, а същото остава ⁤и за 2025 г., както пише в​ прогнозата​ за 2023 – 2025 г, приета засега⁤ само‍ от МС през ⁤април т.г. А на фона на ‌заплатите в⁢ науката, за които ⁣вече стана дума, тригодишната ‌бюджетна прогноза до 2024 г., приета вече от НС, предвижда субсидиите за⁣ БАН да останат около 120 млн. лв., колкото са сега без допълнителните само⁣ за тази година 20 млн. лв.

Сегашната субсидия за Селскостопанската‍ академия е замразена до 2025 г.‍ на 32,6 млн. лв., за държавните висши училища⁢  – на около 620 млн. лв. За ⁢МОН, откъдето се⁣ финансират училищата,‍ държавните вузове и‌ БАН през 2024 г. субсидиите ще се увеличат‍ с… 67,7 млн. лв. Нямат значение  криза, инфлация, растящите цени на тока, водата и топлото. В оповестената програма на евентуалното ново старо бъдещо правителство секторът на научните изследвания дори​ не се споменава.⁣ На фона на всичко това, ако някой още има илюзии, че ще развиваме наука,  да отиде⁤ да се лекува.

За висшето образование отделяме 0,6% от БВП публични средства, в ЕС среднинфраструктура. В момента този процент⁤ е много по-нисък от европейските стандарти и това оказва сериозно влияние върху качеството на живот в страната.

Затова⁤ е необходимо да се промени подхода към ⁤финансирането на публичните разходи и да се осигури достатъчно средства за развитие на образованието, ‌здравеопазването и социалната сфера. Само по този⁢ начин ще можем да ⁣постигнем устойчиво и равностойно развитие на⁢ страната.

И накрая, трябва да се обърне внимание и на ефективността на ⁣разходите. Често се случва парите да се ​изразходват нецелесъобразно и без реален​ принос за обществото.⁤ Тук ‌е необходимо да се въведат по-строги контролни механизми ​и да ​се ⁣насърчава отговорното ‌управление на публичните финанси.

В заключение, финансовата устойчивост на ⁢държавата е от ‌решаващо значение за нейното бъдеще. Само чрез отговорно и ефективно управление на финансите ще можем да осигурим ​благосъстояние и устойчиво развитие за нашите граждани.

други обществени‍ нужди. В ⁤момента този⁣ процент е много нисък ‍и не отговаря на нуждите​ на обществото. Трябва да се намали⁤ разходът за корупция и непрозрачни сделки, за да се осигури‌ по-голям бюджет⁤ за ⁣обществени нужди.

Трябва да се промени начина, по който се управлява ‍държавата, за да се осигури по-добър живот за ⁣всички граждани. Властите трябва да ⁤бъдат отговорни и‍ прозрачни ⁤в своите действия и решения, за да се избегнат злоупотребите и корупцията. Важно е да се насърчава участието на гражданите в⁢ управлението на държавата и ​да се ⁢осигури равен достъп до обществените ресурси и услуги.

Само по този начин можем ‍да постигнем истинска промяна и ‍да ​изградим ⁢по-добро бъдеще за нашата страна.Да, сега разбирам, че увеличаването на разходите за отбрана и сигурност означава, ‍че страната се подготвя за по-големи ⁢инвестиции в военна техника и оборудване. Осем ⁤Ф-16 на хартия и още толкова, за които щели сме да плащаме разсрочено, ⁢вероятно се отнасят към плановете‍ за закупуване на нови изтребители и друго военно оборудване. Това означава, че страната се стреми⁣ да подобри своята отбранителна способност и сигурност, като инвестира в модерна военна техника.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.