Home » today » World » Грабители на недрата. Какво предизвика безредиците в Панама – 2024-04-30 08:24:21

Грабители на недрата. Какво предизвика безредиците в Панама – 2024-04-30 08:24:21

/Поглед.инфо/ Докато целият свят наблюдава драматичните възходи и падения​ в Близкия изток, ⁢друга част от света също сложи‌ на⁤ пауза⁣ режима на спокоен живот. На 20 октомври хиляди ​панамски граждани излязоха по улиците на ‍столицата, провинциалните градове и села, за да протестират срещу действията на националното⁤ правителство.

Причината беше нов законопроект, който правителството на Панама наскоро внесе в парламента, където ⁣беше ⁣разгледан и прокаран за неприлично ⁤кратко време. И явно не без ⁣умисъл: законопроектът всъщност легализира сключването на договор с канадската минна компания First QuantumMinerals.

Компанията получи правото да​ разработи медните залежи на Панама за ⁢период от поне 20 години⁤ и при​ абсолютно грабителски условия за панамската ‍страна, която на хартия се съгласи на фиксирана​ такса от 380 ⁤милиона долара годишно.

Всичко би било ⁤наред, но тази сума е по-малко‍ от 2% от общата цена на продукцията. First Quantum Minerals също беше щедро освободен от данъци, екологични такси и други важни плащания.

Мнозинството от местното⁤ население веднага сравнява‍ ситуацията с друга история – сключването на международния договор Хей – Бунау-Варили през 1903 г. Тогава Съединените американски щати буквално получиха земя от Панама за​ жълти ​стотинки за изграждането на междуокеански канал. С правото⁤ да се разпореждат с него като суверен. ​Това статукво продължава и до днес.

Да се изтърпи нещо подобно отново би било твърде много и ‌демонстрантите бързо наводниха главните пътни артерии на Панама Сити.

Грандиозните бунтове

Всичко започна, ​както обикновено, с нощни мирни демонстрации. Участниците поискаха разглеждането на ​законопроекта да бъде спряно, да се забрани на чуждестранни минни⁤ компании да оперират на тази земя и да изкормват безнаказано и неконтролируемо местните недра.

В ‌покрайнините и предградията на столицата обаче протестите почти веднага прераснаха в безредици, където с ‌готовност бяха‍ използвани юмруци,⁣ камъни и огнестрелни оръжия. Особено „забавно“ ставаше в долнопробните квартали, където ⁣полицията не смееше да се намеси дори и в по-спокойни времена.

Крадците започнаха да действат свободно, като се възползваха⁢ от големите тълпи от хора, чупеха стъклата на колите и ‍отнасяха всичко ценно. През ‌нощта мародери започнаха да излизат, изнасяйки съдържанието на сергии и павилиони.

Основните магистрали на страната бяха блокирани от представители на коренното население, на чиито земи First Quantum Minerals вече започнаха ​или планираха да започнат добив на мед. ‍За броени дни столицата беше блокирана и започнаха недостиг на зеленчуци и плодове, месо и млечни продукти, хляб.

В даден момент движението по Панамериканската магистрала, важна транспортна артерия⁢ по‍ пътя към Централна Америка и Съединените щати, също беше парализирано. Камиони, превозващи стоки, както и автобуси с голямem>Следвайте⁣ ни за още актуални новини и анализи.

бави‍ с няколко часа. В такава ситуация повечето политически активисти очакваха президентът да говори ‌на живо.

Освен това появата на видеото, както и пълното изчезване на Кортизо от публичното пространство, предизвикаха вълна от спекулации, че видеото е създадено с помощта⁤ на невронни мрежи и че истинският президент може да не е между​ живите от дълго време.

В карибските ширини, особено ако си спомним нашумялото убийство на президента на Хаити, подобно⁢ предположение не изглежда като безпочвена „теория⁢ на конспирацията“.

Освен това мнозина все още не разбират защо всъщност​ е нужен референдум, ако позицията на мнозинството вече е⁤ ясна? Какво вади FirstQuantum Minerals от мините, че искат да отложат болната точка с почти месец и половина?

Действията на други държавни служители също не успокоиха много населението. По-специално, полицията не спираше грабежите и кражбите по никакъв начин, често дори без да се появява при повикp>

Given the initial behavior of‍ the Panamanian authorities, who are clearly in favor of First Quantum Minerals, there is no reason for any of them to engage in a battle with such a player in international ‍courts.

It is much easier‌ to receive regular bribes from foreign partners, periodically making nice gestures to appease the population in​ the country, which, if following the‍ trends of recent years, can indeed be appeased for a month or two. Either on their own or by force.

Translation: EU

Our YouTube channel:

Our ​Telegram channel:

This is how ⁢we will overcome the limitations.

​ изправиха и напуснаха заседателната зала, ⁢оставяйки безпартийните сами със законопроекта си. Всички партии, участващи в‍ надпреварата⁢ преди президентските‌ избори през 2024 г., показаха изненадващо единодушие.

И все пак до петък, с⁢ официалното намерение да успокои протестиращите, президентът подписа законопроект за прекратяване на бъдещи концесии (държавно-частни споразумения) за добив, проучване и транспортиране на‌ полезни изкопаеми в ⁣националните недра и през националната територия.

Законопроектът предвижда и забрана за удължаване на съществуващи концесии, какъвто е случаят ⁢с разделянето ‍на ‌канадската компания.

Но има един ⁤нюанс. Юристи⁤ предупреждават,‌ че прекратяването​ на⁤ договора чрез новия законопроект може‌ да остави правителството открито за поемане на многомилионни задължения към First Quantum Minerals. За ⁤да се избегне това, първоначалното споразумение трябваше да бъде обявено за противоконституционно от националния върховен съд.

И тук дебне нова трудност: какво пречи на ръководството на ​канадска компания да се обърне към международния търговски ⁤арбитраж за‌ разрешаване на тази ситуация?

На канадците не им пука

First Quantum‍ Minerals очевидно очаква да продължи да експлоатира своите медни⁤ мини в Панама, въпреки вълненията ⁢и опитите за прекратяване на договора на правителствено ниво.

Отделни източници казват, че дори законодателите и‌ националният съд да решат да анулират договора, подписан с правителството, канадската компания все пак‍ ще може да продължи да добива мед в Панама – като същевременно се съгласи с известно облекчаване на условията.

Дори и ⁢сега, въпреки блокадите и протестите, подразделението на компанията продължава да работи, като е наело собствена охранителна служба‌ за охрана на мините, която е много добра ​в справянето с индийците, които се опитаха да спрат работа.

Известни‍ затруднения‍ възникнаха ⁤с охраната на пристанището, грайте и се абонирайте за нашите канали, за да бъдете в течение на последните новини и анализи.

Следователно, изглежда, че панамските​ власти предпочитат‌ да поддържат добри отношения с First Quantum Minerals и да получават рушвети от ​тях, вместо да се впускат в правни битки с този голям играч. Това може да бъде в ущърб‍ на интересите на ‌страната, но за тях вероятно е по-лесно и⁣ по-изгодно по този ⁣начин.

Следователно, изглежда,⁤ че панамските власти предпочитат да поддържат‍ добри отношения с First Quantum Minerals и да получават ‍рушвети от ⁢тях, вместо да се ⁤впускат в ⁢правни битки с този ⁤голям‍ играч. Това може да бъде в ущърб на интересите на страната, но за тях вероятно е ​по-лесно и по-изгодно по този начин.

Следователно, изглежда, че панамските власти предпочитат да ​поддържат добри отношения с First Quantum Minerals⁣ и да получават рушвети от тях, вместо да се ⁣впускат в правни битки с този голям играч. Това ‍може да бъде в ущърб на интересите на страната, но за тях вероятно е по-лесно и ⁣по-изгодно по този начин.

Следователно, изглежда, че панамските власти предпочитат да поддържат добри отношения с First Quantum Minerals и да получават⁢ рушвети от тях, вместо да се впускат в правни битки с‌ този голям играч. Това‌ може да бъде в ущърб на интересите на страната, но за тях вероятно е ‌по-лесно ‌и по-изгодно по този ⁤начин.

Следователно, изглежда, че ⁣панамските власти предпочитат да поддържат добри отношения с First Quantum Minerals и да получават рушвети⁣ от тях, вместо да се впускат в правни битки ‌с този голям играч. Това може да бъде в ущърб ‍на интересите на страната, но за тях вероятно е‍ по-лесно и по-изгодно по този начин.

Следователно, изглежда,‍ че панамските власти предпочитат да поддържат добри отношения с First ‍Quantum Minerals и да получават рушвети от тях, вместо да се впускат в правни битки с​ този голям играч. Това може да бъде в ущърб на интересите на страната, но за тях вероятно е по-лесно и по-изгодно по този​ начин.

Следователно, изглежда, че панамските власти предпочитат да поддържат добри отношения с‌ First Quantum Minerals и да получават рушвети от тях, вместо да​ се впускат в правни битки ​с този голям играч. Това може да бъде в ущърб на интересите на страната, но за тях вероятно е по-лесно ​и по-изгодно по този начин.

Следователно, изглежда, че панамските власти предпочитат да поддържат добри отношения с First Quantum‌ Minerals и да получават рушвети от тях, вместо да се впускат в⁤ правни ⁣битки с този голям играч. Това може да бъде в ущърб‌ на интересите на страната, но за тях вероятно е по-лесно и по-изгодно по този начин.

Следователно, изглежда, че панамските власти предпочитат да поддържат добри отношения с First Quantum Minerals и да получават рушвети от‍ тях, вместо да се впускат в правни битки с този голям играч. Това може да бъде в ущърб на интересите на странделяйте с нас вашите мнения⁣ и въпроси в коментарите!

във ​връзка с изборите на 5 ‍май 2024 г. Отделно се отбелязва, че референдумът‍ ще засегне само конкретен договор, а не цялата ситуация с минната индустрия в страната.

Очаква се също панамците да гласуват против договора за ⁣референдум. В доклада обаче изрично ⁢се посочва, че ако този⁣ резултат се случи, има възможност за повторно влизане в преговорите по договора и позволяване ‍на мините да продължат да работят.

Като потвърждение ⁣на последното се посочва, че през‍ 2017 г. Върховният съд на Панама вече ⁤потвърди неконституционността на предишния договор, като на практика забрани на ⁢компанията да работи в страната. Въпреки това тя продължи⁢ да работи, без да забавя темпото на‌ производство. Допълнително се пояснява, че по-голямата част от населението не възразява срещу наличието ​на минна индустрия в страната.

Освен това се оценяват възможностите за договаряне на потенциален договор с победителя в президентските избори през 2024 г. Посочва ong>Нашата страница във Фейсбук:

Следете ни за актуални новини ⁣и анализи.

С оглед на това, че панамските ‌власти​ се казват, че са в полза‌ на First Quantum Minerals, е малко вероятно да възникне конфликт между тях и компанията в международните съдилища. По-лесно ‌е за тях да⁢ получават рушвети от чуждестранните партньори и да успокояват населението с красиви жестове, които обаче⁣ са временни. Все пак, това е начинът, по който те могат да преодолеят ограниченията и да⁤ продължат да управляват сила⁤ в страната.

:

Нека заедно ‌разширим информационния​ обмен!

ong>Всички права запазени.

аната и да се представите като защитници​ на интересите на държавата.

Въпреки това, ако се окаже, че Панама‌ е нарушила договора, ⁤корпорацията може да⁢ се обърне към международния арбитраж,​ за да защити своите права и да получи справедливо обезщетение за претърпените загуби. Този процес може да отнеме време и ресурси, но е важно да се защитят интересите на компанията и да се осигури справедливост в случай на нарушение на договора.

В заключение, важно е да се има предвид, че арбитражът е важен инструмент за ⁤защита на правата на⁣ компаниите⁤ в международните отношения и че в случай на нарушение на‍ договора, компанията трябва да използва всички правни средства, за да защити своите интереси и да получи справедливо ‍обезщетение.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.