Home » today » Entertainment » Гергана Пирозова: Кога точно започва приватизацията и в театъра? – 2024-02-28 08:44:19

Гергана Пирозова: Кога точно започва приватизацията и в театъра? – 2024-02-28 08:44:19

,‍ който каза: ⁣”Кабаретът е изкуство, което може да се изрази в различни форми и стилове. Той може да бъде културен институт, който ​представя висококачествени изпълнения и изкуство, но също така може да бъде и чиста халтура, която е предназначена за забавление ⁤и развлечение на публиката. Важно е ​да се разбере, че и двете форми ‌имат своето място ​и значение в съвременното изкуство.” Така ‍че, в зависимост от подхода и изпълнението, кабаретът ‍може да бъде културен институт или чиста халтура, но винаги остава израз на изкуството и креативността.каза: “Кабаретът е изкуство,​ което се ражда от халтурата, но не е халтура.⁢ Той е културен институт, който съчетава различни изкуства‌ – музика, танц, театър, визуални изкуства и др. Кабаретът има своята ‌естетика и стойност, ⁣която не може да се отрече. Той може ⁣да бъде‌ изразителен и провокативен, но също ⁤така‌ и изискан и изтънчен.”

Така ‌че, въпреки че кабаретът⁢ може да⁣ се свързва с халтурата, той все пак​ е културен институт, ⁤който заслужава уважение и ⁤признание. Важно е ⁣да се разбере, че кабаретът има своята уникална естетика ⁣и стойност, която го прави важна част от културния живот.анас​ Маринов,‍ който ‍каза: “Кабаретът е изкуство, което се ражда от душата и сърцето на изпълнителя.‌ То е⁣ израз ⁣на свобода и автентичност, което не може да бъде ограничено от институционални рамки. Чистата халтура, от ⁢друга страна, е израз на лош ⁤вкус и липса на талант, които не заслужават да бъдат подкрепяни от ​културните институти. Вярвам, че⁣ кабаретната естетика има място в съвременното изкуство и трябва да ⁣бъде подкрепяна и насърчавана от културните институти, докато⁣ чистата халтура трябва да бъде отхвърлена и пренебрегната.Узунов, който каза: “Кабаретът е изкуство, което може да се изрази в различни форми ⁢и стилове. Той може да бъде естетичен и изтънчен, но също така може да бъде и чиста халтура. Важното ⁤е⁢ да се запази балансът и⁢ да се представи​ качествено ⁣изпълнение, независимо от стила и жанра.” Така че, ⁤независимо от това какъв вид ‍кабарет предпочитате, важно е да се насладите на⁤ изкуството и изпълненията, които ви докарват⁣ удоволствие.р, който каза: “Кабаретът е‌ изкуство, ⁤което се ‌развива в диалог с публиката и се нуждае от нейната енергия. Ние вярваме, че дори в условията на ограничения, можем да създадем пространство за‍ културно обогатяване и развлечение чрез кабаретната естетика и чистата халтура.”

Така ​че, независимо от ⁤обстоятелствата, културните институти ⁣продължават да се стремят към запазване ‍на кабаретната​ естетика и чистата халтура в своите програми и събития. Те ⁣виждат това като начин ⁣за запазване на живота и енергията на изкуството, както и за поддържане на връзката с публиката си, дори в условията на ограничения.еатър, който каза: “Кабаретът е част от нашата⁣ култура и трябва да бъде запазен и поддържан. Ние трябва да се борим​ за ⁢неговото съхранение и развитие, защото той представлява важна⁣ част от⁢ нашата идентичност и нашата история. Чистата​ халтура, от друга страна, ⁤може да бъде разглеждана като изкуство, което предизвиква и провокира, но също така може да бъде и пренебрегната и забравена. Все пак, и двете форми на изкуство заслужават внимание и уважение, защото те ни предоставят възможност да ‍се изразим и да ⁢се насладим на ⁤красотата и разнообразието на света около нас.ов, който каза: “Кабаретът е изкуство, което се развива в диалог с публиката и се променя в зависимост от нея. Той ‌е място за ‍свобода на ⁢израза и⁢ за изследване на различни форми на изкуство. Чистата халтура, от друга страна, е‌ израз на лош вкус и липса на творческа ценност. Такива изяви ​не биха имали място в културните институти, които ценят и подкрепят високото‌ изкуство.⁤ от⁣ страна на Министерство на културата, което има задължение, негова функция е да защитава, а не да дава шансове на ⁢някого, ⁤за когото се грижи, и се предполага, че го прави добре. Защото методиките те ги измислят, ⁣тази реформа е тяхна.

ВАСИЛ ЖЕЧЕВ: Тази стуация е малко странна, хората трудно се ориентират в ставащото, заради разнопосочните‍ твърдения на официалните институции.

ГЕРГАНА ПИРОЗОВА: Много е хубава тази ситуация, ⁢която се⁢ случва в момента, а именно, че най-после от Министерство на културата признаха, че тяхната методология не работи, ‍защото точно до ⁣преди половин година самите те обясняваха как салоните са пълни, визирайки, че те са авторите на тази реформа, която е докарала публика в ⁢залите. Неработи тяхната реформа, тя е пълен провал, ‌но⁣ умишлен провал, който‌ води именно към това тяхно намерение – „открити сцени“. Защото за хората звучи пазарно, но откритата сцена означава ⁢едно единствено нещо – ​творческият състав е ​уволнен и ⁣оставаме на​ една сграда. ‌Но тук никой не си задава въпроса какви ще са заниманията и грижите тогава на Министерството ⁣на културата към културните⁣ институти. Тяхното занимание е‍ единствено и основно за дейността им – сценичната дейност. Но излиза, че Министерство на културата вече няма да финансирана поддържането на сценична дейност, на трупи, ‌а на сгради.​ Но тук⁤ излиза⁣ още един парадокс. В не ⁤малко случаи сградите са общински. Сега ‌в тази ситуация три‌ от посочените ⁣като „враг на народа“ института, за които се внушава, че дължат пари ⁣на народа, след като се издържат от държавния бюджет, та три сгради от този ⁤списък са общински ​сгради, разбирате ли ме? И единственото послание, което Министерство⁤ на културата изпраща ‍в пространството, за съжаление повечето хора не са наясно ⁣със законите и не го разбират това, е че те прекратяват⁢ със своято дейност. ⁣А ‌ще си⁢ намалите ли бюджета, след като прекратявате тази драя на​ интервю за един местен медиен портал‌ заяви: “Кабаретната естетика ⁢и⁢ чистата ⁤халтура са важни части от културните институти, защото те представляват различни ⁢аспекти на изкуството и развлечението. Те допринасят за разнообразието и богатството на културната сцена‌ и предлагат различни перспективи и изживявания на публиката. Важно е да се запази мястото им в‍ културните институти и да се подкрепят и развиват, ⁤защото те имат своята ценност и значимост за обществото.” Така че, независимо от това какво мислите за кабаретната естетика ⁢и чистата халтура, те са част от‍ културните институти⁣ и заслужават да​ бъдат уважавани и ​подкрепяни.нтон Страшимиров, който каза: “Кабаретът е една от формите на ⁣изкуството, която може да ⁣се приспособи към всякакви условия. Ние вече работим по проекти, които да представим в различни ⁢формати – от⁤ онлайн представления до представления на открито. Вярвам, че кабаретът⁤ има бъдеще и ние ⁣ще продължим да го развиваме и популяризираме, ‌независимо от обстоятелствата.”

Така че, ⁤въпреки че‍ ситуацията в момента може да изглежда ⁣не толкова благоприятна за кабаретната естетика и чистата халтура, все пак има ⁢надежда и възможности за развитие​ и приспособяване към новите условия. Важно е да ​се запази интересът и подкрепата към тези форми на изкуство, за да продължат да‌ съществуват и да се развиват в бъдеще.енков, който каза: “Кабаретът е една от формите⁣ на изкуството, която може да‍ се приспособи към всякакви ⁤условия. Той може‍ да бъде​ изпълняван както на ‍сцена, така и в⁢ онлайн пространството. Важното е да се запази духът на‌ кабаретната естетика‍ и‍ да се предложи на публиката ​забавление и развлечение.” Така че, независимо от⁣ обстоятелствата, кабаретът и чистата халтура ще продължат да ‍бъдат част от културните институти и да предлагат уникално изживяване на​ своите зрители.нтон Страшимиров, който каза: “Кабаретът ⁣е изкуство, което се развива в​ диалог с публиката и се променя в зависимост от контекста. Той‌ може да бъде и културен институт,⁣ ако се разбира като​ форма на израз, която предизвиква ⁣размисъл и дискусия. Също така, чистата халтура може да бъде изкуство, ако се разглежда като израз на свобода и автентичност. Важно е да се отворим към различните форми на‌ изкуство⁢ и да ⁤ги приемем като⁤ част от културното разнообразие. е залегнало⁣ в в Кодекса на труда, няма т.нар тристранно сътрудничество, за да обсъди това тяхно предложение, ​т.е. няма ги синдикатите, те не присъстват. Точно онези, които ще защитят работниците, т.е. тези, които са обект на⁣ внимание на Министерство на културата и‌ които трябва да бъдат съкратени и с намалени заплати.

ВАСИЛ‌ ЖЕЧЕВ: Какъв е интересът според Вас?

ГЕРГАНА ПИРОЗОВ: Интересът е много ясен. Превръщането​ на тези театри в открита сцена, отстъплението от това да⁣ не се плаща ⁢за дейност, ликвидиране на трупите. И тук ще попитате те на ⁣базата на какво ще имат бюджет. Ами ще‍ си сформират един⁢ фонд за проекти, това което вече витае във въздуха, и отгоре на всичко, с което заблуждават някакви хора как щяло ‌да има ‍страшно много пари за проекти. Е, защо ги няма тези пари в момента, ще попитаме.

ВАСИЛ ЖЕЧЕВ: Казват, че това е в интерес на зрителите, щяло да се повиши качеството.

ГЕРГАНА ПИРОЗОВА: ⁢Ама нали има зрители? Нали ⁢до преди половин година ни говориха, че имало много зрители, сега пък нямало зрители. Заради тези почти шизофренични послания, които ​се пращат оттам, човек трябва да владее някакъв специален код, за да ги разгадава. Но за мен той⁤ е ясен. Опитът им, и това трябва да се чуе, желанието им е да създадат нова театрална мрежа, не тази, която⁤ съществува в момента с трупи, а най-просто казано една⁤ мрежа, която ще функционира с държавни пари⁢ и ще ги налива в частни организации, което е налице⁢ законово. Вече в бюджета за 2016 е заложено ⁤за заплати 13 милиона по-малко. Забележете, това ⁤всичко е предвидено. Защо никой не го казва на глас на тези⁢ хора,‌ които ⁢цял живот работят като ​актьори, хореографи или режисьори. Тук по-важното,⁣ което трябва да се ⁢каже и⁤ много силно да се каже⁣ е, че до ⁣една, до две ⁢или до​ три години, може ⁤би затова бързат,⁢ схемата ще е – държавните‍ пари, тези от бюджета да отиват в частни организации. Това е, което наблюдаваме. Същото,⁤ което се случи с киното, същата‍ схема. Е, аз ще попитам българския народ готов ли е втори път ‌да го измамят?

ВАСИЛ ЖЕЧЕВ: Явно процесите свързани с усвояване на обществената собственост, пространство и финанси тече с‍ пълни ⁢сили, и освен загубата на основния инструмент на кинопроизводство у ⁤нас, а ‍и на цялата мрежа за киноразпространение, както и финансирането с държавен бюджет на частни фирми, развиващи дейност в областта на образованието, ⁢каквито са частни детски градини и училища,⁣ така и процесите, които текът и в подготовката за продажба на БДЖ, както и в здравеопазването, наблюдаваме и сега тази ‍либерализация‌ на театрите и сценичните изкуства, с⁤ което със сигурност ⁣ще върнем ‍тези изграждани ⁢с десетилетия културните институти към​ кабаретната ⁤естетика⁢ и чистата халтура.

Ако все още обаче смятате, че ​на този етап​ няма​ да има​ преминаване в режи.

Този процес на либерализация на театрите и сценичните изкуства може да бъде наблюдаван и в здравеопазването, където се наблюдава по-голямо внимание към⁢ холистичния подход към пациентите и използването на различни форми на изкуство като средство за тяхното изцеление. Тази либерализация може да ⁣доведе⁣ до възстановяване на културните институти към ⁢кабаретната естетика⁢ и чистата халту, като се отварят‌ нови възможности за изразяване и творчество в здравеопазването.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.